Ministerie moet meer doen om geluidsoverlast vliegbasis Gilze-Rijen te verminderen

30 juni 2016 om 17:42
nl
Het plan van het Ministerie van Defensie voor het gebruik van de vliegbasis Gilze-Rijen moet beter. Dat vindt het gemeentebestuur van Gilze en Rijen. Het doet te weinig om geluidsoverlast bij omwonenden tegen te gaan, alternatieven zijn amper onderzocht en het beperkt de mogelijkheid om meer te bouwen in Hulten en Molenschot.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Bovenal doet het gemeentebestuur een dringend beroep aan de minister om de reservefunctie voor straaljagers van de vliegbasis te schrappen. Gilze-Rijen is in de eerste plaats een helikopterbasis. Het komt amper voor dat straalvliegtuigen uitwijken naar Gilze-Rijen en om dan die reservefunctie vast te gaan leggen in een luchthavenbesluit, vindt het gemeentebestuur 'onredelijk'.
Meer onderzoekEr zijn in de toekomst minder straaljagers dan nu het geval is en die kunnen best naar andere plaatsen uitwijken, mocht dat nodig zijn, zo vindt het gemeentebestuur. Los van de vraag of straaljagers mogen landen op de vliegbasis Gilze-Rijen, vindt de gemeente dat het ministerie veel meer onderzoek moet doen naar manieren om geluidsoverlast te verminderen.
Er is nu veel overlast door helikopters. Dat zou misschien verminderd kunnen worden door bijvoorbeeld meer te oefenen met simulatoren in plaats van echte helikopters. Ook zouden helikopters hoger kunnen vliegen, zodat de herrie minder wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.