Kastanjeboom valt om en belandt op auto op de Parade Den Bosch, drie andere bomen instabiel

12 juli 2021 om 09:46 • Aangepast 9 april om 16:59
nl
Op de Parade in de binnenstad van Den Bosch is vrijdagmiddag een monumentale kastanjeboom omgevallen. Het gevaarte viel iets na halfeen met wortel en al om, bovenop een geparkeerde auto en tegen de gevel van een pand. Er vielen geen gewonden.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De auto is total loss, de schade aan het pand valt mee. De gemeente heeft de omgeving afgezet. De paardenkastanje is in stukken gezaagd en daarna afgevoerd.
KastanjebloedingsziekteDe paardenkastanje had een lichte vorm van de kastanjebloedingsziekte, zo bleek bij een eerdere inspectie in februari. Maar de boom was volgens de gemeente Den Bosch niet dusdanig aangetast dat hij gekapt moest worden.
Drie bomen minder stabielDe kastanjeboom stond tussen Theater aan de Parade en de Sint Jan, tussen andere soortgelijke bomen. Uit onderzoek van vrijdagmiddag blijkt dat drie bomen naast de omgevallen kastanje ook minder stabiel zijn. Daarom worden de kronen van deze bomen vrijdagavond nog verwijderd, om te voorkomen dat de bomen omvallen.
De bomen worden twee keer per jaar geïnspecteerd. Vorig jaar maart liet de gemeente Den Bosch vijf paardenkastanjes omkappen, omdat ze waren aangetast door de kastanjebloedingsziekte.
De omgevallen boom is naar de gemeentewerf gebracht. Daar wordt hij uitgebreid onderzocht. Of er nog meer bomen om moeten naar aanleiding van aanvullend onderzoek, moet nog blijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!