Video

Je kunt je niet voorstellen hoe het is om dement te zijn, met deze VR-bril misschien wel

1 juli 2016 om 16:00
nl
Hoe is het om te dementie te hebben? Het is iets dat de meeste mensen zich maar moeilijk kunnen voorstellen. Want hoe ga je om met een familielid of naaste als die persoon zich maar moeilijk dingen kan herinneren, sleutels vergeet of gedesorienteerd raakt? Het Trimbos Instituut werkt aan een hulpmiddel voor die situatie: de dementiebril.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In totaal zijn er in Nederland meer dan een kwart miljoen mensen met een vorm van dementie. Honderdduizenden mantelzorgers helpen hen bij hun dagelijkse taken. Dat is niet altijd gemakkelijk, weet Marjolein Veerbeek van het Trimbos Instituut. “Door de ziekte verandert het gedrag van de naaste met dementie gewoon behoorlijk. Hij ervaart de wereld toch anders dan dat jij of ik dat doen.”
Stap in de wereld van iemand met dementieDaarom is het Trimbos een pilot begonnen. Met veertig mantelzorgers hebben zij de dementiebril uitgetest. Dat is een Virtual Realitybril met koptelefoon. Zet je die op, dan sluit je jezelf volledig af van de buitenwereld en stap je als het ware in de wereld van iemand met dementie. Je kunt overal om je heen kijken en hoort op je oren de gedachten van de dementerende.
De film duurt ongeveer dertien minuten. Daarin beleef je verschillende alledaagse situaties en problemen waar iemand met dementie tegenaan kan lopen. Je snapt niet goed waarom de koelkast is verplaatst, of waarom het koffiezetapparaat niet werkt. Of wanneer je dochter langskomt. Was dat nou ‘s avonds of ‘sochtends? Je hebt het opgeschreven, maar op welk briefje?
'Emotie door herkenning'“Sommige mantelzorgers reageren wel erg emotioneel op de film”, vertelt Veerbeek over de pilot. “Er is een hele grote mate van herkenning.” In de film wordt een van de mantelzorgsters ook boos op de hoofpersoon. Hij heeft immers wéér melk en worst gekocht, terwijl zijn hele koelkast al vol ligt. “Mantelzorgers die de film kijken schrikken daar soms wel van. Het is ook een soort spiegel: wat doe ik zelf in die situaties.”
Voor en na de film is er een e-learningmodule voor de mantelzorgers. Daarin staan vragen over de zorglast, de houding ten opzichte van de naaste, de emotie die spreekt uit fragmenten en reacties. “Op deze manier leer je ook beter begrijpen hoe het soms gaat in het brein van een naaste met dementie. Dat is dan weer beter voor mantelzorgers en voor hun naasten. Tot nu toe zijn de reacties overwegend positief.”
Breder publiekOp dit moment loopt de pilot nog. In totaal doen er veertig mantelzorgers mee, van wie een groot deel uit Brabant komt. De meeste testen met de bril zijn afgerond, daarna volgt de e-learningmodule en de evaluatie. Samen met Into D’mentia en Alzheimer-Nederland hoopt het Trimbos Instituut op termijn de bril aan te kunnen bieden aan een grotere groep mantelzorgers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.