Video

Barbecueën op graskool? Is dat lekker?

1 juli 2016 om 20:01 • Aangepast 21 november 2020 om 09:13
nl
Een paar zonnestralen zijn doorgaans al voldoende om massaal naar de winkel te rennen voor vleespakketten en houtskool om te barbecueën. Vrachtwagenladingen vol houtskool vliegen er doorheen om de vele hamburgers, speklapjes en kippenpootjes te garen. Maar hout is schaars, twee Avansstudenten ontwikkelden een duurzaam alternatief: graskool.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Nils de Bruijn en Bauke Knottnerus studeren Chemische Technologie bij Avans. In opdracht van het bedrijf CharcoTec onderzochten zij of gras een duurzaam alternatief kon zijn voor houtskool. Hout is schaars, moet verscheept worden en bij de productie komen kankerverwekkende stoffen vrij.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


SmeulenIn plaats van houtskool ligt er bij de Avansstudenten graskool te smeulen in de BBQ. “Gras is minder schaars dan hout en groeit bovendien sneller. Bij de verkoling komen minder schadelijke stoffen vrij”, legt Bauke Knottnerus de keuze voor gras uit.
Volgens Knotterus kleven er ook nadelen aan graskool. Om de barbecue goed warm te krijgen is er aanzienlijk meer graskool nodig dan houtskool. Ook ruikt het anders. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe smaakt het vlees. Knottnerus: “Dat is een van de aspecten die we nog niet uitvoerig hebben onderzocht.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.