Video

Mariaschool in Someren opgeruimd na noodweer: 'Ontzettend blij dat we weer open gaan'

1 juli 2016 om 20:30
nl
"Kom binnen, dan kun je zien dat we bijna klaar zijn." Het was een helse schoonmaakklus, maar vrijdag zag de Mariaschool in Someren er weer uit als een school. Ruim een week geleden doorboorde megahagel het dak van de basisschool. De leerlingen konden er de afgelopen dagen niet terecht. Juf Corien Velings: "Het ging gewoon echt niet. Overal lag water. En buiten was het ook niet veilig met al die dakpannen die er af konden vallen. Maar nu is het op een haar na klaar!"
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Hier vooraan moeten we nog even stofzuigen. En hier en daar op de vloer zie je de waterschade." Acht dagen geleden raasde een extreme hagelstorm over Oost-Brabant. Someren werd keihard getroffen. En ook de Mariaschool kwam er niet ongeschonden vanaf. Leerkrachten wisten de volgende ochtend dan ook niet wat ze zagen. "Water. Overal water. Er was eigenlijk maar één lokaal waar niks aan de hand was. En dat was gelukkig het computerlokaal."  
Nog even blazenJuf Corien gaat voor op de trap. "Er zijn 170 plafondplaten nat geworden, het water kwam er dwars doorheen. Daar hangen er nog een paar, daar kunnen we niet bij." Verderop in de hal, bij de ingang van één van de leslokalen, klinkt een monotoon gezoem. Ook hangt er een muffe lucht: "Alles is eigenlijk schoon. Maar er hangt nog zoveel vocht in de lucht, dat er het hele weekend nog blazers staan."
In een klein lokaaltje staan kratten met lesmateriaal dat niet meer bruikbaar is. Uit een doorweekt boek van Paul van Loon valt nog een druppel als de juf het oppakt. "Een leesboek van één van de kinderen uit groep zes. Het lag in een laatje waar 5 centimeter water in lag."
ZIE OOK: Telefoon schadeverzekeraars staat roodgloeiend na noodweer, miljoenen aan schade gemeld
'Kunnen er weer tegen'Buiten staat een container met andere spullen die verpest zijn. Er steekt een grote kast uit. Over het verwoeste dak van de school is zeil gespannen, om te voorkomen dat regendruppels tijdens de lessen op de kinderhoofdjes vallen. Op de 18.000 bestelde nieuwe dakpannen wordt nog gewacht.
Maar na de bergen werk die leerkrachten en ander personeel van de school samen met professionele schoonmakers verzet hebben, rinkelt maandagochtend de schoolbel weer als vanouds. "Nog even de allerlaatste klusjes. Dit tafeltje afpoetsen, het stoeltje recht. Dan kunnen we er maandag weer tegen.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.