'Gronddeal PSV-stadion is toch geen staatssteun', ook geen boete voor Willem II en Den Bosch

2 juli 2016 om 12:34
nl
PSV, Willem II en FC Den Bosch hebben geen verboden staatssteun ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie, meldt de Financial Times. De commissie onderzocht onder meer de gronddeal waarbij de gemeente Eindhoven de grond onder het PSV-stadion kocht.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

PSV en de gemeente Eindhoven hebben nog niets gehoord van de Europese Commissie. Maar volgens de Financial Times is het onderzoek van de commissie afgerond en is er geen bewijs gevonden voor illegale staatssteun.
Maandag worden de resultaten officieel bekendgemaakt. Behalve de drie Brabantse clubs, deed de commissie ook onderzoek naar MVV Maastricht en NEC. Ook die hebben geen onterechte steun gehad. Real Madrid en FC Barcelona zouden wél verboden staatssteun hebben ontvangen en moeten miljoenen terugbetalen, zo meldt de krant.
Verrassende uitkomstDe uitkomst van het onderzoek is enigszins verrassend. In 2013 oordeelde de commissie namelijk al dat de gronddeal van PSV níet door de beugel zou kunnen. Maar nu het volledige onderzoek is afgerond, blijkt dus dat het allemaal wel mocht.
Eindhoven kocht de grond onder het PSV stadion voor 48 miljoen euro in 2011 en PSV pachtte die grond weer terug. De deal gaf de toen noodlijdende voetbalclub weer wat meer armslag. Het onderzoek ging over de taxatie van de grond, die veel te hoog zou zijn. Als de commissie had geoordeeld dat de deal illegaal is, had PSV een flinke boete moeten betalen.
Woordvoerder Thijs Slegers van PSV zei in een reactie: "Wij hebben van de gemeente  te horen gekregen dat er volgende week uitsluitsel komt. De gemeente heeft dat zelf weer uit Brussel te horen gekregen. Wij hebben geen officiële info over de uitkomst."
Willem II en FC Den BoschHet onderzoek bij Willem II ging over de stadionhuur die onterecht verlaagd zou zijn. De club wacht de officiële bekendmaking van maandag af voordat ze wil reageren.
FC Den Bosch kreeg hulp van de gemeente in 2011. Toen schold de gemeente een schuld van 1,6 miljoen euro die de club had kwijt. Ook kocht de gemeente het jeugdcomplex van de club voor 1,4 miljoen euro. Van de Bossche club was zaterdag niemand bereikbaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.