Video

'Met stilstaan en treuren komen we niet verder', schouders eronder na noodweer

2 juli 2016 om 17:18
nl
Het beeld van de honderden daken met oranje en blauwe zeilen domineert nog steeds het straatbeeld van Luyksgestel. Een dikke week na de enorme storm die over Zuidoost-Brabant trok, zijn de inwoners van het dorp nog steeds druk bezig met het opruimen en herstellen van de schade.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Het was voor velen een drukke en vermoeiende week, maar bij de inwoners van Luyksgestel zitten niet bij de pakken neer. "We kunnen niet stilstaan en gaan treuren, daar komen we niet verder mee", laat een van de getroffen boeren, Bernard Groenen, weten.
Het dak van de koeienstal van boer Groenen is een gatenkaas. De enorme hagelstenen hebben er voor gezorgd dat de boer zijn hele dak moet vervangen. Door de grote gaten in het dak stroomt het water tijdens regenbuien in de stal. Voor zijn koeien is dat een ramp.
"Doordat alles hier dan nat wordt gaan bacteriën sneller groeien en is de kans op uierontstekingen groter", vertelt hij. Daarnaast moeten de kalfjes droog kunnen liggen om longontstekingen te voorkomen. "Het belangrijkste nu is dat alles goed blijft gaan met mijn vee en dus maak ik alles weer droog na een bui".
LEES: 'Nu komt de ramp na de ramp', commissaris van de Koning bezoekt door hagel getroffen Luyksgestel
Dweilen met de kraan openNiet alleen de boeren rondom Luyksgestel zijn zwaar getroffen, ook verschillende ondernemers zijn nog steeds druk bezig met het herstellen van de schade. Zo ook de eigenaar van de sportschool in het dorp, Marco Swaans. Zijn ruimte met apparaten voor krachttraining stond na het noodweer compleet onder water. "Het is een zware week geweest, je bent constant aan het dweilen met de kraan open", vertelt hij.
Met wat hulp van klanten heeft hij er voor kunnen zorgen dat de mensen nu weer bij hem kunnen sporten. Klinkt alsof alles is opgelost maar het ronkende geluid van de waterstofzuigers en het vele zeil, verraden dat de fitnessruimte voorlopig nog niet gebruikt kan worden.

'Redden wat er te redden valt'Waar dus de meeste daken van huizen nog uit zeil bestaan, heeft Adri Houbraken het grootste deel van zijn dak al kunnen herstellen. Hijzelf en zijn broer hadden nog wat dakpannen liggen waarmee Houbraken een nieuw dak op zijn huis kon zetten. "Je probeert te redden wat er te redden valt", vertelt hij. "Dit voorkomt hopelijk verdere schade". Het slechte weer dat wordt afgegeven vindt Houbraken niet fijn. "We hopen dat dit niet meer terug komt maar je kunt er helaas niks aan doen. En meer schade dan dit kan er toch niet komen", zegt hij al wijzend op zijn kapotte zonnepanelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.