'Een mobieltje in je schoen of tussen je billen kan gemakkelijk mee naar binnen in de PI Vught'

3 juli 2016 om 16:00
nl
Een stanleymes, vlindermes of mobiele telefoons, het zijn voorbeelden van spullen die het afgelopen jaar zijn ontdekt in de PI Vught. "Als de gedetineerden door de politie worden afgegeven bij de PI, wordt er te gemakkelijk vanuit gegaan dat er al voldoende gefouilleerd is. Een mobieltje in je schoen of tussen je billen kan dan gemakkelijk mee naar binnen gesmokkeld", zegt advocaat Sébas Diekstra die een aantal cliënten in Vught heeft.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Dat er veelvuldig gesmokkeld wordt, blijkt uit documenten over meer dan honderd vondsten tussen de jaren 2012 en 2016. Die zijn op verzoek van het ANP vrijgegeven door de Dienst Justitiële Inrichtingen. De instellingen zijn niet verplicht de vondsten te registreren. Daardoor bestaat er geen compleet beeld. Maar uit de overzichten die sommige instellingen wel bijhouden, blijkt dat verboden waren alom aanwezig zijn.
Heroïne en cocaïneIn de penitentiaire inrichting Vught en de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam zijn de afgelopen jaren opgeteld enkele honderden vondsten geregistreerd. Het gaat vaak om softdrugs maar soms ook om heroïne en cocaïne.
Ook telefoons worden vaak ontdekt. Bij drugs gaat het vaak om kleine beetjes, maar geregeld ook om 'handelshoeveelheden' van tientallen grammen tegelijk.
Geregeld wordt de smokkelwaar bij het invoeren ontdekt, maar vaak pas bij een celinspectie. Vaak nemen bezoekers de spullen mee en soms is gevangenispersoneel betrokken. Maar er zijn ook meldingen van drugs en telefoons die simpelweg over de muur worden geslingerd.
SchoenenAdvocaat Sébas Diekstra is niet verbaasd over de smokkelwaar die Vught binnen kunnen komen. "Vooral schoenen van gedetineerden zijn een zwakke schakel. Als ze door het detectiepoortje lopen mogen de schoenen uit. Die worden vervolgens niet gecontroleerd."
"Eigenlijk zijn er teveel hiaten in het beveiligingssysteem. Ze zijn te laks in het controleren van elkaar in de gevangenis."
Drugshonden"Dagelijks werkt het personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen er hard aan inrichtingen vrij te houden van dit soort contrabande", vertelt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
"De Dienst maakt hierbij gebruik van veel verschillende middelen zoals zoekacties, celinspecties, drugshonden en detectors. Desondanks zullen gedetineerden altijd blijven proberen verboden goederen binnen te voeren, omdat er inderdaad altijd vraag naar is. Zij krijgen hiervoor ook hulp van buitenaf. Het is zodoende een constant kat-en-muisspel.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.