RoboCupteam TU/e wereldkampioen door winst na penalty's op Chinese aartsrivaal

3 juli 2016 om 18:30 • Aangepast 21 november 2020 om 09:11
nl
Het voetbalrobotteam van de Technische Universiteit in Eindhoven, de TU/e, mag zich wereldkampioen noemen. Het Chinese Water, dat zo vaak in de finale van dit toernooi te sterk was, werd na penalty's geklopt door TechUnited. Het evenement vond plaats in de Duitse stad Leipzig.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De finale was bloedstollend. TechUnited ging verrassend aan de leiding toen de rust aanbrak (2-1). Water kwam echter op gelijke hoogte (2-2) en omdat ook de extra tijd geen winnaar opleverde (beide ploegen scoorden éénmaal), waren de strafschoppen nodig.
Derde wereldtitel een feitDe Chinezen namen de eerste serie van vijf 'pingels', maar de Eindhovense keeper wist die allemaal te stoppen. Vervolgens hoefde TechUnited slechts één keer te scoren en dat lukte al bij de eerste poging. Zo werd de derde wereldtitel in de historie een feit voor het team van coach Lotte de Koning.

Wachten op privacy instellingen...


De Eindhovense equipe had zich overtuigend voor de eindstrijd geplaatst. In de halve finale was ze met 5-0 te sterk voor NuBot, een andere opponent uit China. Door de zege was het voor de negende keer op rij dat een afvaardiging van de TU/e de finale wist te bereiken van het toernooi om de RoboCup.

Wachten op privacy instellingen...

Zesde keer tegen WaterDe tegenstander was niet bepaald een onbekende: het was voor de zesde maal dat Tech United tegen de aartsrivaal moest aantreden met als inzet de hoofdprijs. Van de vorige vijf keer wist de TU/e slechts één keer te winnen (in 2014). Ditmaal was de ploeg van de Beijing Information Science and Technology University net niet sterk genoeg.
Het kon in Leipzig een dubbel Eindhovens feestje worden. De zorgrobot van de TU/e stond ook al in een finale en wel van de @Home-League, maar eindigde hierin als tweede. Eén Nederlandse winst is al binnen: het team van de TU Delft won zondag de zogeheten Amazon Picking Challenge.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.