Video

Elfjarige Ties won strijd tegen kanker en haalde daarna 3000 euro op voor KiKa

3 juli 2016 om 18:54 • Aangepast 21 november 2020 om 09:10
nl
Ties van Berkum uit Goirle is pas elf jaar maar kreeg drie jaar geleden lymfeklierkanker. Zondagmiddag stond hij samen met zijn ‘Team Ties’ aan de start van de Run for KiKa in Eindhoven. Na drie jaar gestreden te hebben tegen kanker wilde Ties iets terug doen, hij haalde samen met zijn ouders, familie, vrienden en klasgenootjes ruim drieduizend euro op.
Profielfoto van van den Hoven Maarten
Geschreven door
van den Hoven Maarten

“Ik had een mooi kaal koppie” zegt Ties zelf over de periode dat hij ziek was. Ogenschijnlijk nuchter lijkt hij die periode achter zich te hebben gelaten.
Periode voor, periode naVoor de ouders van Ties is dat een stuk moeilijker. “Er was een periode voor de ziekte en een periode na”, zegt Ties’ vader Herman. “Het is onbeschrijfelijk wat er met je gebeurd op het moment dat je het slechte nieuws krijgt. Dat wil je niet meemaken.”
Wat volgde was een periode vol onzekerheid en vele bezoekjes aan het ziekenhuis. “We waren er vroeg bij, dus puur rationeel dachten we dat het goed zou komen. Maar tegelijkertijd leer je andere zieke kindjes kennen in het ziekenhuis die je ziet overlijden. Dat is hartverscheurend en zorgt er voor dat je niet voor honderd procent in een goede afloop kan geloven.”

Wachten op privacy instellingen...

AfleidingOok voor de klasgenootjes was het raar dat Ties er ineens niet meer was, zegt Louise van Iersel. “We stuurden wel veel mailtjes naar hem, maar toen we met hem gingen Facetimen en z’n kale hoofd zagen herkende we hem bijna niet, dat was wel schrikken.”
Om er voor te zorgen dat Ties zich minder ziek zou voelen werd er veel afleiding georganiseerd voor hem. De CliniClowns kwamen bijvoorbeeld elke dag op bezoek, maar daar bleef het niet bij. “We hadden een filmpje gemaakt van mijn radiografisch bestuurbare auto en dat zo gemonteerd dat het leek alsof ik zelf in die auto zat, dat was echt cool!”, zegt Ties met een grote glimlach.
Iets terug doenRond de jaarwisseling ontstond het idee om iets terug te willen doen. De Run voor KiKa was een goede optie en dus begon Ties met het inzamelen van geld. Met onder andere een flessenactie en daarnaast veel donaties haalde hij uiteindelijk drieduizend euro op.
Maar belangrijker dan het opgehaalde geld was dat het gezin op deze manier een punt kon zetten. “Sommige dingen zullen nooit meer zijn als voor Ties’ ziekte, maar het voelt wel alsof we nu een hele nare periode afronden en ons weer meer op de toekomst kunnen richten”, zegt vader Herman.

Wachten op privacy instellingen...

TrotsNa een korte warming-up gaan Ties, Herman, Louise en de rest van Team Ties van start voor hun run van 5 kilometer. Na ongeveer een half uurtje komen ze, moe maar voldaan, over de streep. Ties: “Het is een emotionele dag, maar het voelt wel goed om hem uitgelopen te hebben.”
Vader Herman werd op de laatste meter voor de finish opgewacht door zijn zoon. “Hij stond op mij te wachten, de rest kwam er ook bij en we zijn echt als team over de finish gegaan, dan voel je je zo trots en gezegend om dat mee te maken.”
Ook Louise was trots en blij om weer een gezonde Ties te zien, met verliefde ogen keek ze naar hem toen hij als ‘Kanjer’ werd gehuldigd, de twee hebben namelijk al twee jaar ‘dikke vette verkering’.
Tijdens de Run voor KiKa in Eindhoven werd 104.000 euro opgehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.