Weersomstandigheden oorzaak stankoverlast Dongen, bedrijven voldoen aan eisen provincie

4 juli 2016 om 13:58 • Aangepast 21 november 2020 om 09:10
nl
De bedrijven Ecco, Trobas en Waterstromen in Dongen houden zich bij de uitstoot van geur aan de eisen die de provincie heeft gesteld. De geuroverlast die door de inwoners wordt ervaren, is het gevolg van weersomstandigheden, zoals een windvlaag.
Profielfoto van Birgit VerhoevenProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Birgit Verhoeven & Corné Verschuren

Dat concludeert Bureau Blauw dat in opdracht van de gemeente Dongen onderzoek deed naar de geuroverlast. Het bedrijf onderzocht de geurklachten over de periode van februari 2014 tot en met mei 2015. Zeventig procent van deze klachten was volgens het bureau niet toe te schrijven aan het overtreden van de normen voor geuruitstoot. Het onderzoeksbureau ziet derhalve geen reden om de provinciale normen aan te passen.
Biologische zuiveringsprocessenAlleen bij biologische zuiveringsprocessen bij Trobas en Waterstromen zou er incidenteel geuroverlast kunnen ontstaan. De gemeente Dongen roept op deze klachten te melden, ook bij de betrokken bedrijven. “Het mag best een beetje stinken in Dongen, maar het moet wel acceptabel zijn”, zei wethouder Bea van Beers tijdens de presentatie van het onderzoeksbureau.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De stankoverlast in Dongen is al jaren onderwerp van gesprek. Inwoners hebben soms last van een kadaverlucht. “Je kunt in de zomer niet in de tuin zitten", zegt een van de aanwezige Dongenaren. Het comité stankoverlast is stelliger. “Wat de stank veroorzaakt, zal ons een worst wezen. Wie zegt dat het hier mag stinken?", aldus een vertegenwoordiger. "Toch is de bijeenkomst hoopgevend. De basis voor de naleving van de milieuregels is goed. Nu moeten de incidenten nog voorkomen worden, want die veroorzaken overlast."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.