Nieuw monument Herculesramp is klaar: grote letter H komt bij Stadhuis

15 juli 2016 om 09:59
nl
Het nieuwe, openbare herdenkingsmonument voor de Herculesramp in Eindhoven heeft de vorm van een hoofdletter 'H', de eerste letter van het toestel dat in 1996 neerstortte. Kunstenaar Hans van Eerd verwerkte er alle namen van de omgekomen inzittenden in. "Ik heb het zoveel mogelijk open gehouden omdat het straks geplaatst wordt in de publieke ruimte", zegt de kunstenaar. Het stalen monument is klaar en mag tot de onthulling op 15 juli 'verder roesten' bij het Nuenense constructiebedrijf waar het gemaakt is.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Op de Vliegbasis Eindhoven werd een jaar na het neerstorten van het Hercules-vliegtuig in 1996 al een gedenkteken onthuld. Hans van Eerd maakte destijds het 'monument van stilte en gebed' in de vorm van twee gesloten cirkels met aan de rand 34 gedenkzuiltjes en een bronzen kruis in het midden. Ieder jaar op 15 juli komen honderden nabestaanden van de ramp hier bij elkaar.
Mogelijkheid om te rouwenMaar omdat dit monument op een militaire vliegbasis staat, is het niet altijd en voor iedereen toegankelijk. Dat was voor de Eindhovense politiek reden om met een initiatief te komen voor een tweede, openbaar monument. Tjerk Langman, commissielid voor de LPF zegt daarover: "Ik hoorde bij de ambulancedienst veel verhalen over de Herculesramp. Voor veel collega's is het nog steeds het ergste dat ze in hun carrière hebben meegemaakt."
Juist voor hen, maar ook voor andere hulpverleners, brandweer en gewone burgers, wilde hij een mogelijkheid creëren om te rouwen. "Het is de grootste na-oorlogse ramp in Eindhoven, iedereen heeft daar een belevenis bij. Het is mooi dat het nu uitdrukking krijgt in dit monument, midden in de stad." Onthulling op 15 juliHet nieuwe herdenkingsmonument wordt op 15 juli onthuld door burgemeester Van Gijzel, samen met wethouder Schreurs en journalist Hans Matheeuwsen die een boek schreef over de Herculesramp. Het monument wordt geplaatst in het plantsoen aan de Dommel, vlakbij het Stadhuis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.