Brabantse verpleeghuizen zorgenkindjes: maatregelen nodig

4 juli 2016 om 18:39
nl
Diverse verpleeghuizen in Brabant hebben het afgelopen jaar orde op zaken moeten stellen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg, de IGZ, heeft er tekortkomingen geconstateerd. Bij deze centra, waar onder anderen dementerenden verblijven, was sprake van onverantwoorde zorg en loopt de gezondheid van bewoners gevaar.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"Wij horen daar in ieder geval zeker niet bij", stelt Gert van der Pluijm. Hij is directeur van Raffy in Breda, waar Molukse en Indische ouderen wonen.
'Geen levensbedreigende zaken'Onder meer bij dit zorgcentrum, De Wilg in Roosendaal en Aeneas in Breda is de IGZ bij een onaangekondigde controle op gebreken gestuit. Van der Pluijm: "Ik kan best tegen kritiek en er waren ook wat tekortkomingen, maar het ging niet om levensbedreigende zaken. Ondertussen hebben we maatregelen genomen en de Inspectie heeft die bevestigd."
Ook bij De Wilg, onderdeel van Stichting Groenhuysen in Roosendaal, zijn verbeteringen doorgevoerd en ondertussen geaccepteerd, zo meldt een woordvoerster.  
Verscherpt toezicht opgehevenDe rapporten van de IGZ dateren van vorig najaar, zijn maandag gepubliceerd en voor veel instellingen mogelijk alweer gedateerd. Uit die lijst valt ook op te maken dat het verscherpt toezicht bij Rinette Zorg in Best en op een thuiszorgteam in verzorgingshuis Sibelius in Oss is opgeheven.
Ook enkele andere zorginstellingen hebben inmiddels zoveel beterschap getoond dat de Inspectie er ondanks kanttekeningen weer vertrouwen in heeft gekregen. Het gaat om onder meer Molenstaete in Breda, Eikendonk in Waalwijk en Vonderhof in Eindhoven.
Te weinig aandacht voor cliëntenBij centra waar ondanks eerdere inspecties werk aan de winkel is, is onder meer geconstateerd dat cliënten te weinig aandacht krijgen en dat onduidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook worden maatregelen als separeren genomen zonder goed na te denken over alternatieven. Verder worden niet alle handelingen geregistreerd.
De Inspectie stelde eveneens vast dat haar brochure over seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen medewerker en cliënt niet of onvoldoende bekend is en dat er niet of onvoldoende naar wordt gehandeld. Bij een aantal instellingen viel bovendien het ontbreken van een cliëntenraad op.
Staatssecretaris dreigt met sluitingMartin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, dreigt elf instellingen in ons land te sluiten als ze de zorg niet verbeteren. Welke dat zijn, is niet bekend. Hij meldde wel dat vanaf volgend jaar per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een debat over de toestand in verpleeghuizen. Regeringspartij VVD verlangt nog deze week een spoeddebat met Van Rijn. De oppositie op haar beurt eist dat er onder meer extra geld naar de medewerkers van de zorginstellingen gaat. D66 vindt dat alle zorgcentra in ons land onder de loep moeten worden genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.