Niet juf, maar robot Robin leert Tilburgse peuters Engels

4 juli 2016 om 21:14
nl
Een wel heel bijzondere gast nam afgelopen maand vijf peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Tilburg over: robot Robin. Hij nam zo’n 65 kinderen van 3 jaar oud ‘mee op reis’ en leerde ze onder meer in het Engels tellen.
Profielfoto van Langenhuijsen Ellen
Geschreven door
Langenhuijsen Ellen

Kan een robot jonge kinderen helpen om Nederlands of Engels te leren? Onderzoekers van Tilburg University denken van wel. Robot Robin zag het levenslicht en bezocht de Tilburgse locaties.
Angstige blikkenHet technisch hoogstandje werd niet door iedereen direct met open armen ontvangen. “Het was even schrikken voor sommige kinderen”, vertelt hoogleraar Paul Vogt van het Tilburg center for Cognition and Communication. “Niet elke dag staat er een robot voor de klas die met je wil spelen.” Maar de angstige blikken maakten vrijwel meteen plaats voor een grote glimlach.
“De kinderen zijn erg enthousiast. Ze leren nu voornamelijk tellen in het Engels. Straks willen we ook lesprogramma’s aanbieden waarin bijvoorbeeld maten, links en rechts en extra vocabulaire aangeboden worden.”
Eerste in de wereldHet experiment dat in Tilburg van start is gegaan, is het eerste in de wereld waarin een sociale robot een taalprogramma aanbiedt voor peuters en kleuters uit verschillende culturen met verschillende moedertalen. Eind deze week wordt het experiment met de robot afgerond. De resultaten worden gebruikt om het project verder vorm te geven. Als het aan hoogleraar Paul Vogt ligt, is de robot over een jaar of vijf niet meer weg te denken uit de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. [youtube:body:https://youtu.be/vlmjvKgWtmU]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.