Efteling wil gesprek met actiegroep over ‘racistische’ attracties - Omroep Brabant
Video

Efteling wil gesprek met actiegroep over ‘racistische’ attracties

5 juli 2016 om 11:04 • Aangepast 21 november 2020 om 09:09
nl
Wachten op privacy instellingen...
De Efteling wil graag in gesprek met mensen die vinden dat sommige attracties in het pretpark racistisch zouden zijn. De organisatie achter de Facebookpagina ‘Stop Oppressive Stereotypes’ is uitgenodigd voor een gesprek. Dat gebeurde nadat de actiegroep vrijdag een open brief over dit onderwerp ook per post bij de Efteling liet bezorgen.
Profielfoto van Bert van Doorn, Peter Juda
Geschreven door
Bert van Doorn, Peter Juda

"We willen graag een dagje uit zijn voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke of seksuele voorkeur", zegt een woordvoerster van het pretpark. En daarbij is het geenszins de bedoeling om wie dan ook voor het hoofd te stoten. "Daarom willen we graag horen wat in dit geval de pijnpunten zijn."
‘Attracties uiterst kwetsend en racistisch’Dinsdagochtend heeft de Facebookpagina Stop Oppressive Stereotypes ruim honderdvijftig likes. Vrijdag werd een open brief verstuurd door de mensen achter de pagina aan ‘Stichting Natuurpark de Efteling’. Daarin stond dat Monsieur Cannibale en Carnaval Festival 'uiterst kwetsend en racistisch' zijn. Als de attracties niet worden aangepast, komen er acties in het park.

Bij Monsieur Cannibale staat een zwarte kannibaal in het middelpunt van de molen. Bij Carnaval Festival zijn vijf Afrikaanse bosjesmannen te vinden. Verder staat er geen enkel donker figuur in de 275 poppen tellende attractie. Ook de stereotype afbeelding van de Chinese poppetjes in deze attractie is tegen het zere been van de actiegroep, zo blijkt op Facebook.
‘Complot van de Efteling’‘Stop Oppresssive Stereotypes gaat uit van een complot. "Dit is geen onwetendheid meer van de Efteling, maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen."
Volgens de Efteling is er geen toename van het aantal klachten over vermeend racisme in de Efteling. "En het is natuurlijk de vraag in hoeverre je het 4,7 miljoen bezoekers allemaal volledig naar hun zin kunt maken. Maar we willen dat wel proberen." En de attracties zijn wel vaak gebaseerd op oude sprookjes en vertellingen uit een tijd met andere waarden en normen.

Wachten op privacy instellingen...


De Efteling is al vaker in verband gebracht met racisme. Zo schreef Amerikaanse krant The Wall Street Journal in 2014 over de attractie Monsieur Cannibale: "Een racistische stap terug naar de tijd van de VOC."
Onbekende leden SOS-groepWie er in de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes zit, weten we niet. "Ze zijn met z'n vieren, maar willen niet bekendmaken wie ze zijn", weet Kevin Roberson. Via zijn Facebookpagina 'The Roberson Report' reageerde de SOS-actiegroep weer op de brief die de Efteling aan hen had verstuurd.
Van Roberson weten we dat hij zichzelf een onafhankelijk journalist noemt. Hij zegt niet de woordvoerder te zijn van Stop Oppressive Stereotypes. "Ik bied zowel de actiegroep als de Efteling een platform. Het is een plek waar mensen hun ei kwijt kunnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.