Waterschade in Zuidoost-Nederland kan oplopen tot miljard - Omroep Brabant

Waterschade in Zuidoost-Nederland kan oplopen tot miljard

6 juli 2016 om 06:55
nl
De waterschade in het zuiden van Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot een miljard euro. Daarvan is de helft directe schade en de andere helft gevolgschade. Dat zei gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) van de provincie Limburg dinsdag bij het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

In de Tweede Kamer is dinsdag een ‘ramppetitie’ overhandigd waarin de politiek wordt verzocht in actie te komen voor het door noodweer getroffen Zuidoost-Brabant. De petitie moet Kamerleden ertoe aanzetten het kabinet op te roepen te erkennen dat er in Zuidoost-Nederland een nationale ramp heeft plaatsgevonden.
De petitie werd aangeboden namens bijna dertig Brabantse en Limburgse gemeentebesturen, de provinciebesturen van Brabant en Limburg, woningbouwcorporaties, gezondheidsinstanties en landbouworganisaties in Brabant en Limburg.
Zij roepen de Kamerleden op om Zuidoost-Nederland niet in de kou te laten staan. Volgens de opstellers van de petitie is er als gevolg van de 'aanhoudend overvloedige neerslag en uitzonderlike ijsstorm sprake van maatschappelijke ontwrichting'. De gevolgen van het noodweer mogen volgens hen 'niet enkel gevolgen hebben voor de getroffen burgers en ondernemers'.
'Schade verzekerbaar'Volgens staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken is er geen sprake van een ramp en zou de schade verzekerbaar zijn. Als er wel sprake is van een nationale ramp, dan treedt de Wet tegemoetkoming schade in werking en dan kunnen gedupeerden geld van de overheid krijgen.
Jaarlijks gaat er vanuit Economische Zaken zo'n 9 miljoen euro naar de boeren. "Dit is een tegemoetkoming, zodat zij zich kunnen verzekeren. Want ook tegen hagelschade kun je je gewoon verzekeren", luidt de uitleg van Van Dam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.