Afschieten knobbelzwanen moet verboden worden, vindt Dierenbescherming

5 juli 2016 om 11:41
nl
De provincie moet het afschieten van knobbelzwanen volgens de Dierenbescherming verbieden. Nu is Brabant nog een van de acht provincies waar de beschermde dieren wel mogen worden afgeschoten. Vorig jaar werden er in onze provincie volgens de Dierenbescherming nog 224 knobbelzwanen afgeschoten.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Een aantal dat volgens de woordvoerder niet in verhouding staat tot de schade aan boerenland, met name grasland, die de dieren veroorzaken. Schade die volgens hem vorig jaar tweeduizend euro bedroeg.
De dierenorganisatie heeft een brief geschreven aan de besturen van alle acht provincies om het afschieten van knobbelzwanen te verbieden. Er zijn volgens de organisatie voldoende diervriendelijke manieren om knobbelzwanen te verjagen.  
Andere oplossingenZo noemt de Dierenbescherming bijvoorbeeld oplossingen als schriklint, vogelverschrikkers en een knalapparaat. In heel Nederland worden jaarlijks bijna vierduizend knobbelzwanen afgeschoten. De totale schade die zij per jaar veroorzaken is volgens de Dierenbescherming een ton.
Veel minder dan aan het begin van deze eeuw. Terwijl het aantal knobbelzwanen in Nederland al jaren stabiel is. De noodzaak om de dieren af te schieten, ontbreekt volgens de dierenorganisatie dan ook. "Een inkoppertje, hoop ik", zegt de woordvoerder.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.