Zes getroffen tuinbouwbedrijven vragen na noodweer WW aan voor personeel

5 juli 2016 om 15:33
nl
Zes bedrijven, die twee weken geleden door noodweer zijn getroffen, hebben arbeidstijdverkorting gevraagd. Die aanvragen zijn bij het ministerie van Sociale Zaken ingediend voor in totaal 44 mensen. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie desgevraagd meegedeeld. Het aantal aanvragen kan nog stijgen.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

De hagelbuien die bijna twee weken geleden over Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg trokken vernielden vooral tuinbouwkassen. De schade, die wordt geschat op een half miljard euro, was zo verwoestend dat in een deel van de kassen niet meer gewerkt kan worden.
Landbouworganisaties en sommige politici vinden dat het getroffen gebied de status van rampgebied moet krijgen. Dat zou betekenen dat de overheid een vergoeding geeft voor die schade. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft gezegd dat dat niet kan. Volgens hem kan de zogenoemde Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen niet worden toegepast omdat boeren zich tegen de schade hadden kunnen verzekeren.
ZonnepalenIn plaats daarvan wordt er via andere manieren geprobeerd de getroffen ondernemers te helpen. De overheid wil in gesprek gaan met banken over een borg- en garantiestelling. Ook deeltijd-ww en arbeidstijdverkorting voor de werknemers van de getroffen bedrijven is een optie. Dat betekent dat  de overheid die kosten voor haar rekening neemt.
Het Brabantse provinciebestuur en lokale overheden denken er over de ondernemers te steunen met subsidie voor zonnepanelen. Die zouden dan met geld van de overheid op de kapotte daken geplaatst kunnen worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.