Rotterdamse burgemeester Aboutaleb praat met Eindhovense salafisten

5 juli 2016 om 18:01
nl
Burgemeester Ahmed Abouteleb van Rotterdam gaat met de Eindhovense kopers van een oud schoolgebouw in de stad om tafel. Zij zouden er een instituut voor salafisten willen vestigen. Aboutaleb zal de eigenaren om opheldering vragen, 'juist ook vanwege de ontstane commotie'.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

NRC schreef vorige week dat de koopacte is ondertekend door Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Al Waqf in Eindhoven. Deze organisatie bestaat uit politieke salafisten: die zijn tegen terroristische groepen zoals IS, maar hangen wel anti-democratische en onverdraagzame opvattingen aan.
Kamer heeft grote zorgenMinister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat er een gesprek komt. In de Kamer zijn grote zorgen over de mogelijke vestiging van een salafistenschool. Politici zien in het salafisme, dat een stroming is binnen de islam, een kweekvijver voor jihadisme.
Asscher had dinsdagochtend overleg met Aboutaleb over de kwestie. De burgemeester zal duidelijk maken dat gemeente noch Rijk zal accepteren dat er in het pand activiteiten komen die zich keren tegen Nederland, de samenleving en de rechtsstaat.
Koop school via buitenlandse constructieVolgens NRC kochten de salafisten de Rotterdamse school via een buitenlandse constructie. El Damanhoury ondertekende de koopakte namens de Al Nour Foundation, een onbekend vastgoedfonds met een postadres in het Duitse Heidelberg. Het fonds is gelieerd aan Al Waqf.
Voorzitter El Damanhoury vertegenwoordigt het fonds in gesprekken met de gemeente Rotterdam. Naast het Duitse adres van het fonds is een Arabische moskee gevestigd waar lessen worden gegeven door Mohammed Abu Fatima, een imam die op zijn website meldt dat hij is opgeleid door Al Waqf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.