Video

Meer koeien in de wei door weidecoaches

5 juli 2016 om 21:57 • Aangepast 21 november 2020 om 09:07
nl
Het ministerie van Economische Zaken heeft een miljoen euro uitgetrokken om meer koeien in de wei te krijgen. Dat geld gaat onder andere naar weidecoaches van de stichting Weidegang. Henk Antonissen is zo’n coach en helpt boer Jan Schapendonk uit Udenhout al enkele jaren.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Het lijkt zo makkelijk, je zet de deur open en de koeien staan in de wei en doen daar hun ding, namelijk gras eten. Maar om het goed te doen en rendabel te houden, is nog niet zo makkelijk.
“De meest elementaire fout die de boeren maken, is dat ze het weidegras niet vertrouwen. Ze voeren te veel bij in de stal,” vertelt weidecoach Henk Antonissen. “En als de koeien in de stal al hebben gegeten, gaan ze liggen in de wei en dan gaat de efficiëntie achteruit.”
Voordelen Als je het weidesysteem goed aanpakt, levert het de boer veel op. Het is beter voor de koe, voor de melk, voor het imago van de boer en het is ook nog eens financieel aantrekkelijker. ”Per saldo levert een paar cent per liter melk op,” aldus Schapendonk. "De loonwerker hoeft niet te komen met zware machines om het gras te maaien, er hoeft geen kuilvoer van gemaakt te worden en er is minder mest in de stal."  [tweet:body:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/750316247120740352] Toch zijn er ook boeren die hun koeien nog steeds binnenhouden. “Sommige agrariërs hebben te weinig kavels ten opzichte het aantal koeien. En er zijn ook boeren die het gemak en de eenvoud van het op stal houden van de koeien fijn vinden. Ze willen regelmaat creëren zodat ze precies weten wat voor melkproductie ze hebben", vertelt de weidecoach.
“Met dit systeem ben je wat meer afhankelijk van weer en wind. Maar het is ook meer vakmanschap.”  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.