Bizarre babywisselzaak verjaard: Amphia Ziekenhuis in Breda niet aansprakelijk

6 juli 2016 om 18:05 • Aangepast 21 november 2020 om 09:06
nl
Het Amphia ziekenhuis in Breda is niet aansprakelijk voor een babywissel, 63 jaar geleden. Dat heeft de rechter in Breda woensdag besloten. Volgens de rechter is de zaak ruimschoots verjaard en hoeft het ziekenhuis daarom geen schadevergoeding te betalen.
Profielfoto van Peeters Erik, Robert te Veele
Geschreven door
Peeters Erik, Robert te Veele

Jan Koevoets uit Sint Willebrord werd in 1953 in het toenmalige Ignatiusziekenhuis in Breda verwisseld met een andere baby. De babywissel kwam na een DNA-onderzoek in 2013 aan het licht. Voor Koevoets staat zijn leven sindsdien ongevraagd op zijn kop.
Zie ook: DNA-match: babywissel Bredanaar Martino Kerremans opgelost
SchadevergoedingHet Amphia ziekenhuis erkende de fout maar weigerde om excuses aan te bieden omdat de zaak verjaard zou zijn. Daarop besloot Jan Koevoets een schadevergoeding te eisen.
Zie ook: Jan Koevoets klaagt Amphia Ziekenhuis aan voor babywissel in 1953
De kapper uit Sint Willebrord zegt dat het hem niet te doen is om het geld maar om gerechtigheid.
RechtszaakTijdens de rechtszaak drong de rechter er bij beide partijen op aan om de zaak onderling te schikken. Maar daar kwamen ze niet uit.

De rechter heeft nu geoordeeld dat de verjaringstermijn ruimschoots is verstreken en dat er in dit geval geen uitzondering wordt gemaakt. Voor 1968 viel het Ignatiusziekenhuis namelijk niet onder de stichting waar later Stichting Amphia uit zou ontstaan.
Werkwijze onderzochtHet Amphia Ziekenhuis heeft nog geprobeerd om de werkwijze op de kraamafdeling van het Sint Ignatiusziekenhuis ten tijde van de geboorte van Koevoets te achterhalen. Hiervoor werd onder meer het verplegend personeel van het Ignatiusziekenhuis gehoord. Er kon mede door het gebrek aan documentatie niets concreets worden vastgesteld over de werkwijze.
AansprakelijkheidDaarnaast speelt mee dat ziekenhuizen pas sinds 1995 centraal aansprakelijk zijn in het geval van fouten. Het beroep op verjaring door Stichting Amphia is in dit geval ‘niet in strijd is met de redelijkheid en billijkheid’, aldus de rechtbank.
Jan Koevoets kan nog in hoger beroep, maar heeft aan Omroep Brabant laten weten dat niet te doen. "Dit is onbegrijpelijk. Ik zag dit niet aankomen", is zijn eerste reactie.

Wachten op privacy instellingen...

'Deur is nog open'Het Amphia ziekenhuis wil niet inhoudelijk reageren op de uitspraak van de rechter. "We hebben de publiciteit rondom dit dossier nooit gezocht en we zullen dat ook nu niet doen", aldus een woordvoerdster. "Vanzelfsprekend vinden we de situatie voor meneer erg schrijnend en verdrietig". Voordat het kort geding diende, was het Amphia nog in gesprek met Jan Koevoets. Volgens het ziekenhuis staat de deur hiervoor nog steeds open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.