Anouk helpt MS-patiënte Jacqueline na korten poetshulp: 'Dan doe ik het wel'

7 juli 2016 om 10:37
nl
Het artikel over MS-patiënte Jacqueline Jansen stond zondag nog geen twee uur online op de website van Omroep Brabant, toen de redactie een berichtje van Anouk Willemen ontving. Ze vertelde dat ze Jacqueline graag een handje wil helpen. Woensdag ontmoetten de twee elkaar voor de eerste keer.
Profielfoto van Kantelberg Anouk
Geschreven door
Kantelberg Anouk

Zondag deed Jacqueline haar verhaal over het uitblijven van huishoudelijke hulp vanuit de gemeente. Ze lijdt sinds haar zestiende aan MS, een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. De laatste jaren is haar toestand zo verslechterd dat Jacqueline steeds moeilijker zelf huishoudelijke taken kan doen. Daarvoor had ze een poetshulp vanuit de gemeente, maar die uren zijn flink gekort.
"En dat terwijl ze eigenlijk wel verplicht zijn om me te helpen", zegt Jacqueline. "Ik heb er recht op volgens de rechter, maar er gebeurt gewoon niks."
'Dan doe ik het wel'Anouk Willemen uit Helmond las het verhaal van Jacqueline en wist meteen wat haar te doen stond. "Als niemand haar wil helpen, dan doe ik het wel." Zo geschiedde. Anouk zocht contact met Omroep Brabant en via de redactie maakte ze een afspraak met Jacqueline.
Een klein beetje zenuwachtig kwam Jacqueline woensdag aan bij het terras van brasserie De Potdeksel in Deurne. "Ik ben heel benieuwd naar hoe ze is." Vijf minuten later kwam Anouk met een grote glimlach op haar gezicht aanlopen.
Rotzooi in huisDe twee gaven elkaar een hand en begonnen meteen met kletsen. "Ik ben zo dankbaar dat je dit voor mij wil doen", zei Jacqueline tegen Anouk. "Je mag natuurlijk zelf kiezen hoe je me wil helpen, maar hulp in huis is al heel erg welkom."
Jacqueline kan door haar aandoening niet heel goed schoonmaken in huis. "Dat is ook de reden waarom we elkaar hier op het terras voor het eerst ontmoeten. Ik schaam me een beetje voor de rotzooi thuis."
Anouk maakt het niet uit wat ze gaat doen voor Jacqueline. "Ik kan schoonmaken, koken, helpen met opstaan, alles wat nodig is. Ik heb de tijd." De Helmondse is gediplomeerd zorgverlener. "Ik heb heel lang met ouderen en gehandicapten gewerkt, dus ik heb van dichtbij gezien hoe het systeem in elkaar zit."
GemeenteZe vindt het schandalig dat de gemeente niet voldoende hulp biedt. "Zo kan het toch niet? Die vrouw heeft hulp nodig. Ik hoop dat de gemeente hierdoor eens gaat nadenken. Mensen die het niet zelf kunnen, horen gewoon geholpen te worden."
Jacqueline is het daar mee eens. "Ik ben niet op mijn mondje gevallen en kan nog opkomen voor mezelf, maar denk eens aan al die senioren die dat niet kunnen. Die zijn niet helemaal wegwijs meer in deze wereld en zitten daarom alleen thuis, zonder hulp."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.