Overleg over wegblijven asielzoekers: wat nu?

7 juli 2016 om 07:10
nl
Burgemeesters van Brabantse gemeentes zitten vol vragen nu de noodopvang voor asielzoekers in Veghel niet nodig blijkt te zijn. In de opvang waren de bedden al opgemaakt en de omgeving was klaar voor de komst van driehonderd asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) liet dinsdag echter plotseling weten dat de opvang niet nodig is. Er is op dit moment genoeg plek in reguliere azc's.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Maar wat moeten al die andere gemeentes nu? Dat is de vraag die woensdagavond centraal staat op het provinciehuis in Den Bosch. Alle Brabantse gemeentes zijn uitgenodigd door de commissaris van de Koning Wim van de Donk om te komen praten over de toekomstige asielplannen.
Want in veel gemeentes wordt gezocht naar plekken waar asielzoekers kunnen worden opgevangen. Andere gemeentes hebben al locaties aangeboden. Maar is dat nu nog wel nodig?
LEES OOK: Noodopvang voor vluchtelingen in voormalig ziekenhuis Veghel gaat voorlopig niet door
Niets meer optuigen"Wij gaan niets optuigen wat uiteindelijk niet gebruikt gaat worden", zegt wethouder Rene Peters uit Oss. In die gemeente wordt nog steeds gezocht naar een opvang voor driehonderd asielzoekers. Maar Peters houdt er rekening mee dat het COA dit misschien niet meer nodig vindt. "Ik ga er vanuit dat het COA verstandig genoeg is en niet gaat investeren in een noodopvang in Oss die niet gebruikt gaat worden."
Pronvinciewoordvoerder Arnoud Reijnen zegt dat er, in tegenstelling tot voorheen, ademruimte is gekomen in de zoektocht naar opvangplekken. "We houden ons nog steeds vast aan de prognose van het Rijk. Maar we kijken nu ook naar de realiteitswaarde. Er zijn nu eenmaal minder asielzoekers dan waar we rekening mee hielden. Wat dat betekent, daar hebben we het vanavond over."
Weggegooid geldHet COA geeft aan dat het goed zou kunnen dat over een aantal maanden de locatie in Veghel alsnog gebruikt gaat worden. "Het lijkt nu weggegooid geld. Maar wie zegt dat het Europese beleid dat nu lijkt te werken, over een aantal maanden nog steeds werkt?", zegt Robert Ploeg van het COA. Hij wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat.
LEES OOK: Opvang voor vluchtelingen die waarschijnlijk niet komen: ‘Ik hou me aan de opdracht van het Rijk'
Ploeg geeft wel aan dat het in de toekomst realistischer is dat er nieuwe azc's geopend gaan worden, dan nieuwe noodopvang.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.