'Het lijkt wel een Randstadkabinet': geen extra geld voor slachtoffers hagelstorm

7 juli 2016 om 15:02 • Aangepast 21 november 2020 om 09:06
nl
Het gebied in Zuidoost-Brabant dat getroffen is door de hagelstorm, wordt geen rampgebied. De meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van staatssecretaris Van Dam om de Wet Tegemoetkoming Schade niet in te zetten. De Kamer wil wel soepel omgaan met bestaande regelingen en het oplossen van problemen coördineren.
Profielfoto van Tom van der Meer
Geschreven door
Tom van der Meer

De vaste commissie van Economische Zaken debatteerde donderdag over de gevolgen van de hagelstorm.
TranenCDA-Kamerlid Jaco Geurts had tranen in zijn ogen toen hij afgelopen week het getroffen gebied bezocht. Hij hoopte dat andere Kamerleden die in het gebied zijn geweest achter zijn plan staan om een noodfonds in te stellen. "We moeten nationale solidariteit tonen met de slachtoffers." Als dat niet gebeurt voorziet hij zware tijden voor de regionale economie.

Wachten op privacy instellingen...

Er zijn ook wat boeren en tuinders naar Den Haag gekomen om naar het debat te luisteren. Hoewel zij zich stil moesten houden, kreeg SP-Kamerlid Henk van Gerven een applaus. Hij wilde van de staatssecretaris weten of hij ervoor kon zorgen dat de getroffen boeren niet failliet zouden gaan. Van Dam moest de boeren direct teleurstellen: dat behoort volgens hem niet tot de mogelijkheden.
Wet is hiervoor niet bedoeldVan Dam liet al eerder weten dat gedupeerde boeren niet bij het Rijk kunnen aankloppen voor compensatie. De staatssecretaris verwees de boeren naar hun verzekering. Hij vindt dat er bij de wateroverlast van twee weken geleden geen sprake is van een ramp. De Wet Tegemoetkoming Schade is volgens Van Dam bedoeld voor grote overstromingen bij bijvoorbeeld een dijkdoorbraak, of aardbevingen. Niet voor de overlast waarmee Brabant nu te maken heeft.
De staatssecretaris blijft daarom bij zijn standpunt. "Bedrijven hebben zich lang niet allemaal goed verzekerd. Ze hebben het risico zelf genomen." Hij bood boeren en tuinders eerder deze week de mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen. Zes getroffen tuinders deden dat al.
De andere partijen in de Kamercommissie zijn niet blij met de houding van de staatssecretaris, VVD en de PvdA. De SP verwijt het kabinet dat het niet opkomt voor de mensen in de provincie.

Wachten op privacy instellingen...


Petitie Bijna dertig gemeentebesturen, woningbouwcorporaties, gezondheidsinstanties en landbouworganisaties in Brabant en Limburg en de provinciebesturen van Brabant en Limburg tekenden een petitie om de getroffen gebieden in Brabant en Limburg uit te roepen tot rampgebied.
Brabantse bestuurders reageerden teleurgesteld op het debat in de Tweede Kamer. Volgens Wim van den Boomen, voorzitter van de vakgroep tuinbouw van landbouworganisatie ZLTO was er vanmorgen bij in Den Haag. Hij zegt dat de maatregelen die staatssecretaris Van Dam wel heeft ongekondigd, volstrekt ontoereikend zijn. Die maatregelen zijn onder meer een tegemoetkoming in de arbeidstijdverkorting en een beroep op de banken.
Wethouder Matthijs Kuijken van Bergijk, een gemeente die zwaar werd getroffen zei dat Van Dam zich verschuilt achter regels. "Er is sprake van een uitzonderlijke situatie en daar moet je uitzonderlijk mee om gaan", aldus Kuijken.
Verslaggever Jan Waalen was in Den Haag om de vergadering in de Tweede Kamer over de hagelschade te volgen. Hij deed verslag op Twitter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.