Politie: verdere daling criminaliteit in Midden- en West-Brabant

6 juli 2016 om 21:35
nl
De criminaliteit in Midden- en West-Brabant en de provincie Zeeland is ook in de eerste vijf maanden van dit jaar verder gedaald ten opzichte van 2015 en 2014. Ook de toename van het aandeel opgehelderde zaken zet in 2016 door. Dat blijkt uit cijfers van de politie.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De cijfers werden woensdagavond gepresenteerd op een bijeenkomst van de burgemeesters van gemeenten in dit gebied, het zogeheten Veiligheidscollege.
Scherpe daling woninginbraken en straatrovenIn totaal werd in de eerste vijf maanden van 2016 bijna 29.000 keer aangifte gedaan, 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Daarbij valt vooral de spectaculaire daling van het aantal woninginbraken en straatroven (bijna -40 procent elk) op.
Er werden dit jaar ook weer minder auto's en bromfietsen gestolen (-26 procent, respectievelijk -32 procent) en minder ingebroken bij bedrijven en instellingen (-14 procent)
Alleen het aantal diefstallen uit personenauto's in West- en Midden-Brabant steeg licht (+9 procent) tot en met mei 2016.
De dalende trend van de afgelopen twee jaar voor de zogeheten high impact-misdrijven, zoals gewapende (roof)overvallen, zet ook dit jaar door (-18 procent).
Ook meer misdrijven opgelostDe positieve cijfers gelden bijna over de hele linie voor alle districten in de politieregio, van Tilburg tot Goes. Ook voor het uiterste westen van Brabant (Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal) waar vorig jaar nog een lichte stijging was van met name woninginbraken. Alleen het aantal geweldsmisdrijven in en rond Breda en Tilburg is licht hoger dan in 2015.
Het samenwerkingsverband van hulpdiensten en gemeenten in Midden- en West-Brabant en Zeeland meldt ook dat er over de hele linie meer misdaden zijn opgelost dan een jaar geleden.
Daarbij wordt al enige jaren met succes fors ingezet op misdrijven die diep ingrijpen in het leven van de slachtoffers. De eerste vijf maanden van dit jaar werd ruim 45 procent van deze zogeheten high impact crimes opgelost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.