Video

De bedden staan klaar... maar er zijn niet genoeg asielzoekers

7 juli 2016 om 10:26 • Aangepast 21 november 2020 om 09:05
nl
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers gaat asielzoekers niet langer in noodopvanglocaties onderbrengen. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt tijdens een rondleiding in een nieuwe noodopvang in Veghel. Daar staan 300 bedden klaar om gebruikt te worden, maar er zijn niet genoeg asielzoekers om de opvang te openen. De nieuwe ontwikkeling zorgt volgens de commisaris van de Koning voor 'grote onzekerheid'.
Profielfoto van Verkuijlen JosProfielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Verkuijlen Jos & Karlijn Houterman

"Er zijn op dit moment genoeg plekken in reguliere asielzoekerscentra waardoor wij mensen niet meer in een noodopvang gaan opvangen", zegt Robert Ploeg van het COA. Hij is helder: de afspraken die onlangs zijn gemaakt in Europa lijken te werken.
"Daardoor vragen er minder mensen in Nederland asiel aan. Noodopvanglocaties zoals die in Veghel gaan we dan ook voorlopig niet gebruiken."
Urenlang overleg met alle gemeentesDeze nieuwe ontwikkeling in de vluchtelingenproblematiek was de reden dat alle gemeentes van Brabant woensdagavond bij elkaar kwamen voor een overleg met de commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Wachten op privacy instellingen...

Van de Donk spreekt van een grote onzekerheid met schommelende beelden. "Het is erg ingewikkeld. Niemand weet hoe het de komende maanden zal gaan."

Wachten op privacy instellingen...

Wat wel duidelijk is, is dat gemeentes een nieuwe opdracht gaan krijgen als het gaat om vluchtelingenopvang. Brabant ging er tot op heden vanuit dat er dit jaar 93.000 asielzoekers naar Nederland zouden komen. Van de Donk: "Dat zal nu zeker door de lage instroom bijgesteld gaan worden."
Asielzoekers in noodopvang verhuizenDe noodopvang in Veghel zal dus niet de enige lege noodopvang worden. Ook bestaande noodopvanglocaties worden leeggehaald. Ploeg: "De mensen die nog in de noodopvang zitten, zullen we verhuizen naar asielzoekerscentra."
Ondanks de lege opvang in Veghel, ging de rondleiding die de gemeente gepland had voor omwonenden woensdagavond toch door. Veel omwonenden zeggen tijdens de avond dat er nu vooral geld over de balk is gegooid.
Weggegooid geld"Volgens mij hadden ze dit weken geleden al kunnen weten", zegt een Veghelaar. "De deal met Turkije lijkt te werken. Ik vraag me dan ook af waarom er dan nog zoveel investeringen zijn gedaan." Een andere man vult hem aan: "De afgelopen maanden heeft hier een zestigtal mensen gewerkt om dit te realiseren. Dat geld is nu allemaal weggegooid."

Wachten op privacy instellingen...

Toch kan het zijn dat de noodopvang in Veghel nog gebruikt gaat worden, volgens Ploeg. "We hebben ons voorbereid op een situatie dat er heel veel mensen tegelijk naar Nederland komen. Dat zou over een paar maanden zomaar het geval kunnen zijn."
Septemer pas meer duidelijkheidVan de Donk geeft aan dat in juli en augustus enkel nog de meest urgente plannen worden uitgevoerd en dat het COA in september met een nieuwe opdracht zal komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.