Video

'Fijnstof niet alleen uit de omgeving maar ook uit de stal', zegt ZLTO

7 juli 2016 om 20:03
nl
"Fijnstof moet niet alleen verminderen in de omgeving van een veehouder. Ook in de stal moet er nauwelijks nog fijnstof zijn." Dat vindt ZLTO-bestuurder Toon van Hoof. Hij reageert daarmee op het rapport van het RIVM over de gevolgen voor de gezondheid in een omgeving met fijnstof.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

Vooral in de puimveehouderij komt veel fijstof vrij. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nu onderzocht wat de gevolgen zijn. De conclusie is dat het aan de ene kant omwonenden weerbaarder maakt. Allergieën komen hier minder voor net als bronchites en hooikoorts. Ook zijn er minder menssen met COPD, maar als ze er wonen hebben ze vaker complicaties.
Toch heftigAan de andere kant komt eczeem, longontsteking en darmontsteking weer vaker voor in de directe omgeving van een veehouder die veel fijnstof uitstoot. De ZLTO is verrast door deze uitkomst. Bestuurder Toon van Hoof had niet gedacht dat fijnstof deze impact had voor de omgeving. Hij wil dan ook dat veehouders zo snel mogelijk investeren in techniek die de uitstoot van fijnstof sterk vermindert.
De ZLTO man maakt zich ook zorgen om het personeel dat in de stallen met fijnstof werkt. "Fijnstof is nu aantoonbaar niet bevorderlijk voor de gezondheid. Personeel maar ook de dieren moeten in een gezonde omgeving verblijven."
Niet in de stalOok provinciebestuurder Spierings wil zo snel mogelijk maatregelen nemen. Een termijn waarop de eerste maatregelen in werking gaan, heeft ze nog niet. Het eerste wat ze kan doen is nieuwe vergunningaanvragen van veehouders kritischer bekijken. Daarna komen de bestaande vergunningen aan de beurt, als andere politci haar hierin steunen.
De maatregelen die de provinciebestuurder neemt, beperken zich wel tot buiten de stal. "In het RIVM-rapport staat nergens dat er in de stal een ongezond fijnstofklimaat is, dus ik heb geen aanleiding om ook maatregelen in de stal te nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.