Video

Branche slaat alarm: mogelijk tekort aan groenten in supermarkten door hagelstorm

7 juli 2016 om 23:23
nl
De Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie vreest een tekort aan conserven en diepvriesgroenten in de supermarkt. Door de enorme schade als gevolg van de overvloedige regen en hagel in de laatste weken heeft de sector veel schade geleden. Brancheorganisatie FNLI sluit zich daarom aan bij de eerdere oproep van boeren en lokale overheden die de weersravage tot ramp uit willen roepen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Door al het water op de akkers zijn in Zuidoost-Brabant en Limburg oogsten van doperwten, sperziebonen, wortelen en andere zomergroenten grotendeels verloren gegaan. Die hadden eigenlijk moeten worden verwerkt tot lang houdbare producten in pot, blik en diepvries.
ZIE OOK: Waterschade in Zuidoost-Nederland kan oplopen tot miljard
'Ook in het buitenland'“Dit kan niet worden goedgemaakt door aanvoer uit het buitenland, want ook daar is sprake van forse waterschade, nog afgezien van het feit dat deze groenten in het buitenland maar zeer beperkt beschikbaar zijn'', aldus FNLI-directeur Philip den Ouden. "Het is zeer aannemelijk dat er een tekort in het supermarktschap zal ontstaan aan typisch Hollandse groenteconserven en diepvriesgroenten."
Ook nieuwe teelten van groenten, zoals sperziebonen, kunnen in problemen komen, omdat het door de natte bodem nu niet mogelijk is om te zaaien. Het is volgens de industrie nog niet te overzien in welke mate de teelt van de najaarsgewassen, zoals witte kool, rode kool en rode bieten, schade heeft opgelopen.
'Actief overheidsbeleid noodzakelijk'FNLI noemt de gevolgen van het noodweer dermate uitzonderlijk en groot dat actief overheidsbeleid noodzakelijk is. De organisatie betreurt het dan ook zeer dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken geen mogelijkheden ziet om de sector structureel van steun te voorzien.
Al het nieuws over het noodweer in Zuidoost-Brabant vind je op onze themapagina: omroepbrabant.nl/noodweer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.