‘Amateurvoetballers Nieuw Woensel jarenlang betaald met crimineel geld’

9 juli 2016 om 09:58 • Aangepast 21 november 2020 om 09:03
nl
Amateurvoetbalclub Nieuw Woensel in Eindhoven is mogelijk jarenlang gefinancierd met crimineel geld. In een lopend onderzoek naar de 48-jarige Eindhovenaar Ad V., heeft de politie deze en vorige week vijf amateurvoetballers verhoord. Zij worden ervan verdacht witgewassen geld te hebben aangenomen van de man, die zelf jarenlang aan de club verbonden was als assistent-trainer en hoofdsponsor.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Vijf spelers van het eerste elftal van Nieuw Woensel worden verdacht van schuldwitwassen, blijkt uit informatie van Omroep Brabant. Schuldwitwassen betekent het aannemen van geld waarvan het vermoeden had kunnen bestaan dat het om misdaadgeld gaat.
ZIE OOK: Voorzitter Nieuw Woensel over aantijgingen crimineel geld: ‘Ik geloof hier geen zak van’
InvallenHet OM heeft de 48-jarige Ad V. al een tijdje in het vizier. De politie startte begin vorig jaar een onderzoek naar hem. Daaruit kwam naar voren dat hij zeer waarschijnlijk al jarenlang crimineel verkregen geld witwast.
Vermoedelijk houdt de Eindhovenaar zich bezig met illegale hennephandel. Daarbij zou hij zijn autobedrijf gebruiken als dekmantel.

Wachten op privacy instellingen...

'Onverklaarbaar verbouwd'Zijn huis in het Eindhovense stadsdeel Tongelre werd eind vorig jaar al doorzocht door de politie. Opvallend was dat de reusachtige villa aan de Wolvendijk ingrijpend was verbouwd en zeer luxueus was ingericht, met onder andere een peperdure jacuzzi en een enorme keuken.
Deze verbouwing en de aanschaf van de luxe goederen waren volgens de politie ‘onverklaarbaar’, gelet op het belastinginkomen en vermogen van de man.
'Kwestie van tijd' De politie legde daarom beslag op het huis en de inboedel, op verdenking van witwassen. Bovendien werd administratie meegenomen voor onderzoek. Volgens buurtbewoners was het slechts een kwestie van tijd voordat V. tegen de lamp zou lopen.
“Iedereen hier weet dat hij niet eerlijk aan zijn centen komt”, zegt een man in de straat, die anoniem wil blijven. “Ze hebben meer geld gestopt in de verbouwing dan dat de woning kostte. Er gebeuren daar dingen die niet kunnen en de gemeente heeft al die tijd met lede ogen toegekeken en niets gedaan.”
Luxueuze jachtenHet bleef alleen niet bij die doorzoeking. Een paar maanden later werden in Kaatsheuvel twee luxueuze jachten van de man in beslag genomen.
Daarnaast vond de politie in een loods in Mierlo apparatuur voor het inrichten van een professionele hennepkwekerij. Ook deze acties maakten deel uit van het grote witwasonderzoek naar de Eindhovenaar.
'Het sprookje van Nieuw Woensel'Nu blijkt dat hij een deel van de selectie van Nieuw Woensel financierde met witgewassen geld, de club waar hij al jarenlang als hoofdsponsor en assistent-trainer aan verbonden is.
Saillant detail, de club promoveerde vier jaar op rij sinds de man de grote geldschieter is. Het werd binnen het amateurvoetbal in Eindhoven dan ook 'het sprookje van Nieuw Woensel' genoemd. Sinds november vorig jaar is V. niet meer actief bij de club. "Ad besloot het rustiger aan te doen nadat zijn huis werd doorzocht", aldus de voorzitter.
Ondermijnende criminaliteitHet onderzoek naar de man en de witwaspraktijken maakt deel uit van de brede aanpak om ondermijnende criminaliteit in Brabant een halt toe te roepen, benadrukt het Openbaar Ministerie.
Bij deze vorm van criminaliteit wordt crimineel vermogen vanuit de onderwereld in de bovenwereld gebracht. Mogelijk is dat via de vijf spelers van Nieuw Woensel gebeurd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.