Voorzitter Nieuw Woensel over aantijgingen crimineel geld: ‘Ik geloof hier geen zak van’

8 juli 2016 om 16:45 • Aangepast 21 november 2020 om 09:03
nl
Leo Kantelberg, de voorzitter van amateurclub Nieuw Woensel in Eindhoven, heeft met grote verontwaardiging gereageerd op het nieuws dat vijf spelers verdacht worden van schuldwitwassen. Kantelberg zegt dat de spelers en de voormalig hoofdsponsor onschuldig zijn totdat het tegendeel wordt bewezen. “We gaan deze spelers daarom absoluut niet royeren, kom nou zeg”, zegt hij tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Vrijdag werd duidelijk dat Nieuw Woensel mogelijk jarenlang is gefinancierd met crimineel geld. In een lopend onderzoek naar de 48-jarige Eindhovenaar Ad V., heeft de politie deze en vorige week vijf amateurvoetballers verhoord. Zij worden ervan verdacht witgewassen geld te hebben aangenomen van Ad V., die zelf jarenlang aan de club verbonden was als trainer en hoofdsponsor.
'Heel erg geschrokken'“Maar wat ze hebben gevonden is helemaal niet rond”, zegt Kantelberg, die het opneemt voor zijn spelers. “Om heel eerlijk te zijn dacht iedereen dat het nu klaar was. Onze spelers werden vrijgelaten, omdat er een gebrek aan bewijs was. En nu dit. We zijn hier heel erg van geschrokken. Ik geloof er geen zak van dat onze club is gefinancierd met crimineel geld.”

Wachten op privacy instellingen...

Volgens het Openbaar Ministerie hadden de spelers redelijkerwijs kunnen vermoeden dat het om crimineel geld ging. Het zou gaan om enkele duizenden euro's per jaar. "Dat vind ik heel voorbarig om te zeggen", aldus Kantelberg. "Hoe kun je nou weten dat het geld dat je aanneemt, afkomstig is van het criminele circuit?"
'Spelen niet gratis'Volgens Kantelberg worden selectiespelers niet betaald door de club, maar daar denkt een bekende van de vereniging heel anders over. “Van de vijfde naar de eerste klasse kan ook niet zonder geld”, zegt hij. “Het is duidelijk dat de spelers daar zeker niet gratis spelen. Kijk anders ook maar eens naar het rijtje voetballers dat daar gespeeld heeft.”
Hij gaat verder: “Ik ga er ook vanuit dat dit bekend is bij de gemeente en dat misschien wel de reden is dat men Nieuw Woensel niet op het terrein van WODAN wilde hebben. Dit zou wel het einde van de club kunnen betekenen, als blijkt dat de club onderdeel van het schandaal is.”
Held van de clubBij Nieuw Woensel wordt V. gezien als een held. Hij zou er mede voor hebben gezorgd dat de club verschillende keren promoveerde. "Ad heeft Nieuw Woensel weer op de kaart gezet", zei een bestuurslid eerder tegen lokale media. "Ad is een echte Nieuw Woenselse jongen geworden net als heel zijn familie die elke zondag steevast langs de kant staat."
Langer in beeldDe 48-jarige Ad V. is al langer in beeld van justitie. De politie deed eerder onderzoek in zijn luxueuze woning in de wijk Tongelre. Op het huis en de inboedel is vervolgens beslag gelegd, net als op zijn boot, op verdenking van witwassen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.