Video

Klamboemania door muggenoverlast: 'Mensen kopen er drie tegelijk'

9 juli 2016 om 20:52
nl
Klamboes en andere anti-muggenproducten gaan als warme broodjes over de toonbank. Vooral in het zuidoosten van de provincie is zoveel overlast van muggen, dat sommige winkels al door de voorraad klamboes heen zijn.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Het noodweer van twee weken geleden heeft ervoor gezorgd dat er nog steeds veel grote plassen liggen in de bossen in Zuidoost-Brabant. "Stilstaand water, en daar zijn muggen dol op", legt boswachter Mari de Bijl van Brabants Landschap uit.
"Natuurlijke vijanden van de mug zijn hier nog niet, dus bijna alle eitjes die in het water worden gelegd, komen ook uit." Een mug legt zo'n tweehonderd eitjes per keer. De Bijl heeft hele wolken muggen gezien in het bos bij Heeze, en die zorgen in de Brabantse slaapkamers 's nachts voor behoorlijke overlast.
Run op klamboeVeel consumenten trokken dus naar de winkel afgelopen week. Bij een Xenos-filiaal in Eindhoven was het een gekkenhuis vrijdag en zaterdag. "Ik denk dat we er honderden van hebben verkocht", zegt een medewerkster. "Bijna allemaal vanwegde de muggenoverlast. Er stonden ouders met kinderen aan de kassa die helemaal onder de muggenbulten zaten. Sommigen namen wel drie klamboes tegelijk mee."
ZIE OOK: Muggenradar, zitten ze bij jou in de buurt?
Er zijn winkels die nog wel klamboes verkopen en donderdag heeft ook de Xenos in Eindhoven de voorraad weer op orde. Tot die tijd adviseert boswachter De Bijl om vooral te sprayen tegen muggen en je zo te kleden dat je er minder last van hebt: "Ik heb een kale kop, dus ik zet een hoed op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.