Kinderen onder water door fout zwembad, Thijmen (7) schiet te hulp: ‘Was zo bang dat ze verdronken'

9 juli 2016 om 22:38
In zwembad De Warande in Oosterhout is donderdag paniek ontstaan nadat enkele kinderen zonder zwemdiploma in een diep bad terechtkwamen. Dat gebeurde nadat de vloer van het zwembad door een menselijke fout naar beneden zakte. De kinderen raakten met hun hoofden onder water en waren in paniek. De 7-jarige Thijmen verzamelde al zijn moed en trok twee kindertjes naar de kant van het zwembad. “Ik was zo bang dat ze verdronken”, zegt de jonge held tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het ging mis toen een medewerker te vroeg op de knop drukte. Gedacht werd dat er geen kleine kinderen meer in het bad waren. “Een leermoment”, reageert een woordvoerder. “We hebben na afloop het incident uitgebreid geëvalueerd. Om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt. Gelukkig viel het donderdag allemaal wel mee.”
'Ik ben heel trots'"Daar denken de ouders van de kinderen heel anders over", zegt Gerrit van der Made, de grootvader van Thijmen. “Ik ben natuurlijk heel trots op mijn kleinzoon, maar ook boos op het zwembad dat dit überhaupt heeft kunnen gebeuren. We praten hier over vijf kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Ze zijn door een stommiteit aan hun lot overgelaten. Dit mag echt nooit meer gebeuren.”
De kinderen waren net klaar met een zwemles, toen de vloer onaangekondigd naar beneden zakte. Op dat moment waren Thijmen en zijn broertje Djustin in het bad. Thijmen had twee dagen ervoor zijn zwemdiploma B gehaald en hielp zijn jongere broertje tijdens de lessen voor diploma A. De held ging over tot actie toen de vloer opeens zakte. “Ik zwom zo hard als ik kon naar de kinderen en greep ze onder mijn armen”, zegt Thijmen. “Ze waren heel bang en huilden.”
'Thijmen is een held'Naast Thijmen sprong ook een vader ‘in grote paniek’ in het water om de kinderen te redden. “Mijn kleinzoon heeft alert en adequaat gereageerd”, zegt grootvader Gerrit. “Zijn reddingspoging verliep zwaar, want Thijmen ging steeds kopje onder. Hij is dus echt een held.”
In de loop van de week neemt de familie van Thijmen nog contact op met het zwembad. Inmiddels heeft de directie al met een aantal ouders gesproken, zegt de woordvoerder. “Dat waren hele goede gesprekken.” Als goedmakertje mogen Thijmen en de andere kinderen een paar dagen gratis komen zwemmen in het bad, aldus Gerrit.
'Ik ben boos'Hoe Thijmen terugkijkt op zijn heldendaad? “Ik wilde gewoon helpen. Ik laat die kinderen toch niet zomaar verdrinken? Mijn ouders zijn heel trots, maar ook een klein beetje boos. Dat ben ik ook, een klein beetje boos.”
In gevaar zijn de kinderen nooit geweest, benadrukt de voorlichter. “Er waren gewoon leerkrachten in de buurt en de kinderen zijn naderhand perfect opgevangen door het personeel.”

Wachten op privacy instellingen...