Burgemeester voelt zich in de steek gelaten: 'Luyksgestel is wel rampgebied' - Omroep Brabant
Video

Burgemeester voelt zich in de steek gelaten: 'Luyksgestel is wel rampgebied'

12 juli 2016 om 10:03
nl
De gemeente Bergeijk probeerde inwoners van Luyksgestel maandagavond een hart onder de riem te steken, na het noodweer van 2,5 week geleden. Nog steeds ligt op de helft van de huizen zeil op de daken, zijn auto's gebutst en staan overal containers met daarin kapotte dakpannen. De burgemeester van Bergeijk voelt zich door de landelijke politiek in de steek gelaten: "Dit is wel een ramp!"
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

De opkomst op de informatieavond van de gemeente is hoog. Arinda Callewaert, burgemeester van Bergeijk, waar Luyksgestel onder valt: "Het is een traumatische ervaring die mensen hebben, dus delen met elkaar is erg belangrijk."
Extra geldVeel inwoners van Luyksgestel zijn teleurgesteld in de overheid, omdat de landelijke politiek het door noodweer getroffen gebied niet wil benoemen als rampgebied. Dan zou er extra geld komen om de mensen die getroffen zijn te helpen. "Ik deel die teleurstelling. We hebben ontzettend gelobbyd. Mensen rondgeleid. Alles laten zien en mensen die het hebben meegemaakt hebben hun verhaal verteld. Dus we hebben er alles aan gedaan. En het heeft allemaal niet mogen baten. Als je dit hebt meegemaakt, weet je één ding zeker: het is wel een ramp."
ZIE OOK: 'Rampgebied' Someren ontvangt hoog bezoek: VVD steekt boeren hart onder de riem
In de steek gelatenSP Tweede Kamerlid Van Gerven zei vorige week, toen de Tweede Kamer sprak over de rampgebied-kwestie, dat als dit in de Randstad zou zijn gebeurd, dan was het al lang geregeld. De burgemeester deelt die mening. "Ik ben echt bang dat dat zo is. En dat is ontzettend wrang."
Of ze dan wel genoeg kan doen voor de mensen? "Vast niet. Ik zou meer willen doen en meer willen bieden. Maar als gemeente kun je zo'n groot probleem niet oplossen. We steunen de mensen waar we kunnen. Maar we zijn erg teleurgesteld dat dit geen rampgebied is want hier hebben we echt de landelijke overheid voor nodig."
Dus laat de landelijke overheid de getroffen mensen en de gemeente Bergeijk in de steek? "Zo voelen wij dat."
ZIE OOK: 'Pas op voor oplichters en dieven bij herstelwerk na noodweer'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.