'Meer verkeersdoden door Pokémon GO', rage grijpt om zich heen

12 juli 2016 om 16:07 • Aangepast 21 november 2020 om 08:59
nl
De game is officieel nog niet eens in Nederland verkrijgbaar, maar Pokémon GO is nu al nu al razend populair. De virtuele beestjes die in de jaren negentig een rage waren, zijn terug. En nu zetten ze de echte wereld op stelten. Veilig Verkeer Nederland houdt rekening met een toename van het aantal verkeersdoden.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Je ziet ze overal opduiken: mensen die met hun smartphone Pokémon GO spelen, op jacht naar Pokémon-figuurtjes. Op straat, in de natuur en bij openbare gebouwen.
'Wel bizar'Veilig Verkeer Nederland waarschuwt voor mogelijke gevaren. Als mensen blind op hun telefoonscherm kijken om Pokémon te spelen, zonder om zich heen te kijken, 'kan het niet anders dan dat het aantal verkeersdoden zal toenemen'. "Het zal toch gebeuren dat je door het vangen van een Pokémon aan je einde komt. Dat is wel bizar", aldus Veilig Verkeer Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

Prorail maakt zich zorgenSpoorbeheerder ProRail heeft contact gehad met Nintendo, het bedrijf achter Pokémon. ProRail wil dat de makers het spel aanpassen, zodat de Pokémons uit de buurt van de spoorlijnen blijven. ,,Je moet er toch niet aan denken dat speurneuzen onder de trein komen. Laat het spelletje niet het einde van je leven worden'', zegt een woordvoerder. Nintendo en The Pokémon Company hebben volgens ProRail 'de plicht en de verantwoordelijkheid dat iedereen het spelletje leuk en gevarenvrij moet kunnen spelen'.
Zelfs in het sprookjesbos van de Efteling wordt Pokémon GO gespeeld. Het attractiepark ziet de hype wel zitten en organiseert op 19 augustus zelfs een Pokémon Go-dag, zodat bezoekers er de hele dag ongestoord computerbeestjes kunnen vangen.

Wachten op privacy instellingen...

Sinds de app enkele dagen geleden werd gelanceerd, is Pokémon GO wereldwijd een ongekende hype. In het spel, dat je op je smartphone speelt, ga je de straat op om de bekende figuurtjes uit de tv-serie Pokémon te vangen. Het is een virtuele wereld die alleen via de camera van de telefoon te zien is.
'Buitenspelen voor volwassenen'"Eigenlijk is het buitenspelen voor volwassenen", zegt game-expert Ron Vorstermans. Volgens hem is het spel pure nostalgie voor twintigers. "Op jonge leeftijd maakte Pokémon al deel uit van hun leven. Bij mij op de basisschool keek en speelde vroeger iedereen Pokémon. De kinderen van toen kunnen nu de straat op om opnieuw beestjes te vangen."

[facebook:https://www.facebook.com/Politie-Boxtel-Team-Meierij/posts/462693817230634/?fref=nf
De app is in Nederland nog niet officieel verkrijgbaar, maar via een digitale sluiproute wordt het spel al massaal gedownload. In de VS is Pokéman Go vaker gedownload dan Twitter en dating-app Tinder.

Wachten op privacy instellingen...

Niet iedereen is blij met de rage. "Ik woon in Waspik naast een kapel en daar blijkt ook zo’n ding te vliegen", laat iemand aan Omroep Brabant weten. "Er stoppen zeker 150 auto’s per dag, de afgelopen twee dagen. En we beginnen er aardig last van te krijgen."
Spelers beroofdAfgelopen vrijdagnacht werden drie spelers bij het Wilhelminapark in Tilburg beroofd toen ze de populaire game aan het spelen waren.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.