Video

Conservator Sigarenmakerij Museum dolblij met nieuwe spullen: 'Sigaren uit de hele wereld, zo uniek!

12 juli 2016 om 17:25
nl
"Dit is een heel bijzonder sigarenkistje. Het is van de Gebroeders van Best, de eerste sigarenfabriek van Valkenswaard. Zij begonnen in 1865 met het maken van sigaren." Vol trots laat wandelende encyclopedie en conservator Jo Wilbers één van zijn nieuwe pronkstukken zien. Het Sigarenmakerij Museum uit Valkenswaard waarvoor hij werkt, zag haar collectie onlangs in omvang verdubbelen. Van de Scandinavian Tobacco Group kregen ze dozen vol bijzondere spullen die allemaal iets van doen hebben met het vervaardigen van sigaren. "Wauw, we zijn zo blij dat we dit hebben."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Sigarenkistjes, assortimentsdozen, verpakkingsmateriaal en reclameborden. Het depot van het museum barst uit haar voegen. Tientallen dozen kwamen uit Eersel, waar de Scandinavian Tobacco Group tot voor kort haar eigen museum had. Dat was niet toegangelijk voor publiek. En op een mooie dag werd besloten alles naar Valkenwaard te sturen. Sigarendorp bij uitstek, waar meer dan zeventig sigarenfabrieken ooit offcieel gevestigd zijn geweest. "Maar er wordt gezegd dat het er meer dan honderd waren, er zaten ook zwartwerkers bij."
Sigaren uit alle windstrekenMuseumconservator Jo Wilbers begon als tiener te werken bij de Willem II Sigarenfabriek en bleef daar zo'n vijftien jaar. Opmerkelijk genoeg rookte hij zelf nooit sigaren. "Omdat ik weet wat er inzit, zeg ik altijd. Maar dat is flauwekul, want alleen de fabrikant wist wat er precies inzat."
De nieuwe spullen zijn nog niet uitgestald in het museum. Het uitzoeken en registreren kost een hoop tijd. Maar een kleine opstelling maakte Wilbers al wel. "Dit is een zuil met daarin een unieke verzameling van sigaren uit de hele wereld. Ongeveer 5000 verschillende exemplaren zitten erin. Allerlei modellen, formaten, dit is zo uniek!"
Het museum heeft niet genoeg ruimte om alle spullen tegelijkertijd te laten zien. Maar het wordt uitgebreid en omgedoopt tot het Nederlands Sigarenmakerij Museum. Dan kan iedereen de nieuwe collectie bekijken in wisseltentoonstellingen.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.