Video

Anouk onderscheiden voor heldendaad, Deurnese maakte slapende vrouw wakker in brandend huis

13 juli 2016 om 09:01
nl
Het blijft allemaal wat onwerkelijk voor Anouk Spoorenberg. Eind mei redde ze een slapende vrouw uit een brandend huis in hun woonplaats Deurne en dinsdagavond werd ze tot haar grote verrassing onderscheiden voor die heldendaad. De 22-jarige vrouw kreeg uit handen van burgemeester Hilko Mak een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Anouk meldde zich dinsdagavond om zeven uur op het gemeentehuis, zonder te weten wat er ging gebeuren. “Toen ik aankwam, zag ik dat mijn hele familie er was. Mijn achterburen, die geregeld hadden dat ik in het zonnetje werd gezet, waren er ook. Net als de vrouw die ik had gered”, vertelt Anouk.
Lieve woordenIn het gemeentehuis kreeg ze een heldenpenning en een loffelijk getuigschrift. “De burgemeester sprak nog lieve woorden. Hij vertelde dat het erg bijzonder was wat ik gedaan heb en dat ik dat niet zomaar voorbij moest laten gaan. Ik zal het inderdaad niet gauw vergeten, al blijf ik alles toch ook een beetje onwerkelijk vinden.”
Anouk fietste op die bewuste 27e mei tegen middernacht op de Rietgors. De bliksem was ingeslagen en drie huizen stonden in brand. Ze bedacht zich geen moment ("iedereen zal toch zo handelen'') en bonsde op de deur van een van de huizen. Dat in combinatie met haar geschreeuw maakte de bewoonster wakker.
BijzonderDie vrouw was er dinsdagavond dus ook bij. Anouk: “Ik had al eerder met haar gesproken, ze is bij me op bezoek geweest en sprak toen ook al mooie dankwoorden. In het gemeentehuis zei ze opnieuw dat ze het heel bijzonder vond wat ik toen heb gedaan.”
“Ik vond het erg leuk dat dit voor me is geregeld. Ik moet het allemaal nog een beetje verwerken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.