Video

Wisselende reacties op metershoge flats in Breda: 'Geen gezicht'

13 juli 2016 om 02:09
nl
De gemeente Breda presenteerde dinsdagavond de aangepaste plannen voor de Trip van Zoudtlandtkazerne. Buurtbewoners hadden eerder boos gereageerd op de oorspronkelijke plannen. Op dit moment staat op het terrein van Defensie één studentenflat die 36 meter hoog is en daar zouden nog vier flats bij moeten komen. 'Geen gezicht', vindt de buurt. De gemeente heeft de plannen inmiddels aangepast.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

"Wij noemen het hier in de wijk al de camouflage boulevard", zegt Len van den Bogaert. Ze woont in de Piet Avontuurstraat en kijkt uit op het het terrein van de kazerne. Het flatgebouw met studentenkamers dat er al is, kun je door de bomen zien staan. Een hoge flat met een soort camouflage patroon. "Dat past echt niet in de wijk."
'Geen gezicht'In de oorsprongelijke plannen voor het terrein zouden er vier flats bijkomen, waarschijnlijk in dezelfde stijl. De flat die recht voor de deur van Leonie van de Pol zou komen, moest 24 meter hoog worden. "Moet je voorstellen dat hier zo'n hoge flat recht voor m'n deur staat, dat is toch geen gezicht."
Niet alleen de hoogte en de stijl van de gebouwen stuit op verzet in de wijk, ook de verkeersproblemen die het wellicht oplevert.
"Als er 600 studenten en een hoop personeel bijkomen, dan gaat dat gigantische problemen opleveren. Het is nu al zo druk, met de middelbare school De Nassau en Avans Hogeschool in de straat. Ook de ingang van het vernieuwde Amphia Ziekenhuis komt aan deze kant. Dat wordt levensgevaarlijk in de spits", zegt een buurtbewoner.
Gewijzigde plannenDe gemeente Breda ging na de commentaren terug naar de tekentafel en kwam terug op een aantal plannen. Die werden dinsdagavond gepresenteerd aan de verontruste buurtbewoners.
Zo komen er in eerste instantie maar twee flats bij. Mochten een vierde en vijfde flat nodig zijn, worden ze geen 24 meter hoog, maar 15 meter. Bovendien staan ze dan een stuk verder weg van de woningen. Verwacht wordt dat de mogelijke verkeersproblemen mee zullen vallen.
De reacties op de plannen waren wisselend. "We zijn er in ieder geval niet op achteruit gegaan", aldus Van der Pol. "Ik heb het idee dat we serieus genomen zijn." Ton van den Bogaert denkt daar anders over. "Ze hebben helemaal niet geluisterd en die flats komen er toch gewoon."
'We hopen dat het niet doorgaat'De groep buurtbewoners die zich verenigd hadden om zich te verzetten tegen de plannen van de gemeente komen woensdagavond bij elkaar om alles nog eens goed te bekijken en bespreken. "Als het nodig is gaan we tot aan de Raad van State", zegt Van den Bogaert. "We hopen eigenlijk dat het helemaal niet doorgaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.