Scheepvaartongelukken op Brabantse wateren toegenomen - Omroep Brabant

Scheepvaartongelukken op Brabantse wateren toegenomen

13 juli 2016 om 13:49
Op de Brabantse binnnenwateren gebeurden vorig jaar zestig scheepvaartongelukken. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2014. In dertien gevallen ging het om ernstige ongevallen. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De meeste ongelukken met binnenvaartschepen en recreatievaartuigen vonden plaats op het Hollandsch Diep, de Nieuwe Merwede en de Amer.
Zie ook: Zinkend schip Den Bosch had al aanvaring bij Moerdijkbrug
VaarregelsHet ging daarbij onder meer om aanvaringen tussen schepen onderling of met infrastructuur, zoals bruggen. De ongelukken waren vaak het gevolg van het niet kennen van de vaarregels, het overschrijden van de snelheidslimiet, onoplettendheid van de schipper of een slechte vaaruitrusting.
Volgens Rijkswaterstaat zeggen de cijfers niet direct iets over de veiligheid op het water. Het aantal ongelukken schommelt per jaar en ook de registratie is beter geworden.
Mobiele verkeersleidersOm de veiligheid te verbeteren heeft Rijkswaterstaat maatregelen genomen. Op bepaalde trajecten wordt de beroeps- en reactievaart gescheiden en zijn mobiele verkeersleiders op het water te vinden.
In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat drukke sluizen met stewards om watersporters te helpen. Vooral bij sluizen moeten grote vrachtschepen en kleine plezierjachten namelijk samen manoeuvreren in een beperkte ruimte.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...