Video

'Het is hoog tijd schoon schip te maken op Vliegbasis Eindhoven', zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk

14 juli 2016 om 10:00
nl
Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke fraude bij Vliegbasis Eindhoven. Daar hamert SP-Kamerlid Jasper van Dijk op in Kamervragen aan defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. 'Het wordt nu hoog tijd schoon schip te maken op deze vliegbasis', zegt hij donderdagochtend.
Profielfoto van Sid van der Linden, Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Sid van der Linden, Willem-Jan Joachems

Direct na de installatie van kolonel Boekholt-0'Sullivan is een aantal meldingen van financiële misstanden binnengekomen bij de Koninklijke Luchtmacht. Het Ministerie van Defensie in Den Haag bevestigt de meldingen en 'beschuldigingen richting medewerkers'. Een medewerker die misstanden meldde, zit geschorst thuis.
Extern onderzoekDe meldingen zijn volgens de Luchtmacht 'ernstig genoeg om eerst zelf te onderzoeken'. Daarom start eerst een intern onderzoek. Maar dat wil kamerlid Van Dijk niet hebben, getuige zijn vragen aan de minister: "Waarom laat u geen extern onderzoek doen, zodat wordt voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt?"
Volgens De Telegraaf gaat het om tien incidenten. In twee gevallen is sprake van alcoholmisbruik, in acht gevallen gaat het om fraude.
Vliegbasis Eindhoven was tweemaal eerder in opspraak. Zo werd er binnen een squadron niet serieus omgegaan met vliegveiligheid. De klokkenluider kwam in de problemen maar werd eind vorig jaar gerehabiliteerd. Later bleek dat transportvliegtuigen hadden gevlogen met magnesiumfakkels die volgens de luchtvaartwet net als munitie apart of aan de buitenkant van een toestel moeten worden vervoerd.
MaatregelenNaar deze zaken werd in eerste instantie intern onderzoek gedaan. Van Dijk vraagt zich dan ook af of de minister toen wel genoeg maatregelen heeft genomen en of er toen personeel is geschorst. Als dat niet het geval blijkt, wil het Kamerlid dat de minister de betrokkenen alsnog schorst totdat de onderste steen boven is.
"In de kamer heeft de minister meerdere malen gezegd dat er schoon schip is gemaakt. De misstanden gaan echter door", zegt Van Dijk. "Dat maakt de positie van de minister interessant."
Strafbare feitenDefensie meldt donderdag dat eerst het intern onderzoek wordt afgewacht. Als er sprake is van strafbare feiten wordt alles overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.