Burgemeesters roepen inwoners op te klikken: 'Je bent een held als je meldt'

BOXMEER - "Ziet, hoort of ruikt u iets waarvan u denkt dat het niet pluis is? Aarzel dan niet en maak er melding van." Alle burgemeesters uit het politiedistrict Maas en Leijgraaf roepen hun inwoners deze week op het toch vooral te melden wanneer ze iets zien wat niet in de haak is. Ze doen dit onder het motto: 'Je bent een held, als je meldt!'

Onder meer in Boxmeer, Cuijk en Oss vinden mensen de 'klikbrief' met daarin de oproep deze week op de mat. Met de brief willen de burgemeesters inwoners volgens een woordvoerder van de gemeente Boxmeer 'meer betrekken bij de strijd tegen georganiseerde criminaliteit'. Er is volgens haar geen specifieke aanleiding om de brief juist nu te versturen. 

Klikken
Toch lijken veel mensen op straat in Boxmeer niet erg happig op het 'verlinken' van bijvoorbeeld een buurman. Op een enkeling na geven de meeste ondervraagden aan pas te handelen als er echt overlast is.


"Het lijkt ver van ons bed, maar het is soms toch dichterbij dan u denkt", schrijft bijvoorbeeld burgemeester Karel van Soest van Boxmeer. Als voorbeelden van duistere praktijken die vaak niet direct zichtbaar zijn, noemt hij hennepkwekerijen in woonwijken en een xtc-lab in een leegstaande loods. Verder wijst hij op een buurman die in een dure auto rijdt terwijl hij geen baan heeft of de bedreiging van een ondernemer of bestuurder.

Eerder in Heusden
Onder het politiedistrict Maas en Leijgraaf vallen de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss en Sint Anthonis.

LEES OOK: Buren verlinken bij verdachte situaties, zou jij het doen?

Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxmeer valt de brief deze week bij alle inwoners van de diverse gemeenten op de mat. Burgemeester Jan Hamming riep eerder alle inwoners van Heusden met een soortgelijke brief op ‘niet weg te kijken’.