Brabantse autoverhuurbedrijven spelen grote rol in georganiseerde misdaad

14 juli 2016 om 20:02
nl
Brabantse autoverhuurbedrijven spelen een belangrijke rol in de georganiseerde misdaad. Dat is de conclusie van de politie Zeeland-West-Brabant na maandenlang onderzoek. De bedrijven zouden bijvoorbeeld auto’s met ‘speciale’ ruimtes verhuren waar drugs, wapens en geld in kunnen worden verborgen. Ook zouden medewerkers van zo’n verhuurbedrijf in veel gevallen verbonden zijn aan criminele organisaties.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Steden in onze provincie die een belangrijke rol spelen zijn onder meer Roosendaal, Tilburg en Bergen op Zoom. "Vooral in Tilburg is dit groot. Hier zitten 34 geregistreerde autoverhuurbedrijven en ook nog 22 ongeregistreerde. Dat is opvallend, want zo'n toeristisch oord is het niet", legt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk uit.
De verhuurbedrijven spelen op verschillende manieren een belangrijke rol. Of de bedrijven zijn opgericht door criminelen voor hun verdachte activiteiten. Of hun bedrijf wordt gebruikt om geld wit te wassen. Ook kwam het dus voor dat er geprepareerde auto’s met speciale vakjes voor geld of drugs werden ingericht en verhuurd, zo schrijft de NOS.
WegkijkenMaar soms zijn autoverhuurbedrijven er ook slechts zijdelings bij betrokken. De politie denkt dat ze dan wel vermoeden dat het om een verdachte klant gaat, maar vanwege het geld de andere kant op kijken.
Maar dat is volgens brancheorganisatie BOVAG niet altijd het geval. Autoverhuurbedrijven zijn volgens BOVAG vaak ook het slachtoffer. "Het is moeilijk om nee te zeggen als er zo'n zware jongen aan je balie staat", vertelt Paul de Waal van BOVAG. Autoverhuurders zijn volgens hem een kwetsbare groep. "Ze worden er soms in meegezogen en onder druk gezet."
De afgelopen maanden werden er in Zeeland en West-Brabant 109 mensen in een huurauto gecontroleerd. Negentig procent van de huurders had een crimineel verleden.
Fiat Punto's en VW Polo's populairOpmerkelijk is dat criminelen vaak rondrijden in minder opvallende huurauto’s. Volgens de NOS zijn bijvoorbeeld auto’s als een Fiat Punto of een Volkswagen Polo populair. Doordat die auto’s minder aandacht vragen dan de duurdere auto’s, kunnen criminelen dus onopvallend rondrijden.
Maar er wordt ook zeker wel in luxe huurauto’s rondgereden. Hierbij valt op dat de bestuurder dan geen inkomen heeft, maar alleen een uitkering. De huur van zo’n dure auto wordt dan contant betaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.