'Uitbuiting oppas en thuishulpen groot verborgen probleem'

14 juli 2016 om 19:15
nl
De uitbuiting van hulpen in de huishouding en au pairs is een groeiend en verborgen probleem in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Eefje de Volder van de Tilburg University.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Volgens De Volder zijn de slachtoffers vaak illegaal in Nederland en kennen ze hun rechten niet. Ze krijgen veel te weinig betaald of hebben te weinig vrije tijd, geen eigen kamer, mogen geen arts bezoeken, moeten hun paspoort inleveren of worden mishandeld.
'Nederland is gevaarlijk voor buitenlanders'De verhalen die De Volder optekende zijn schrijnend. Bijvoorbeeld de uitbuiting van de Indonesische Amalia. Ze vertrok naar Nederland om als oppas te werken voor een diplomaat. Ze moest 14 uur per dag werken en ook 's nachts oproepbaar zijn. Ze kreeg niet de 1400 euro die was afgesproken. Haar paspoort werd door haar baas Elisabeth in een kluis bewaard. Die zei ook dat ze beter niet naar buiten kon gaan, want 'Nederland is een gevaarlijk land voor buitenlanders'. Haar telefoon werd afgepakt, want ze belde te veel.  Oververmoeid, vluchtte Amalia na vier maanden samen met een vrouw die ze op het schoolplein ontmoet had.
Volgens de onderzoekster is het een groot probleem dat de uitbuiting achter de voordeur gebeurt en daardoor onzichtbaar is voor instanties. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou volgens De Volder meer bevoegdheden moeten krijgen.
Inspectie moet aan kunnen bellen"Hoewel het gaat om werk in de privésfeer, maken mensen hun eigen huis tot een werkplek en moeten ze ook accepteren dat de Inspectie hier kan controleren. Dit kan al simpelweg door aan te bellen, met de werknemer te spreken en contract in te zien", aldus de onderzoekster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.