Stadskabelbaan in Eindhoven: zweven tussen station en Strijp-S

14 juli 2016 om 19:36
nl
Barcelona, Londen, New York en Rio de Janeiro hebben het al en als het aan Piotr en Tim ligt, kunnen we binnenkort ook in Eindhoven gebruikmaken van een heuse stadskabelbaan met glazen gondels. “Zo kunnen we optimaal genieten van de stad en hebben we er tegelijkertijd een goede verbinding tussen het centraal station en Strijp-S bij. Win-win.”
Profielfoto van Langenhuijsen Ellen
Geschreven door
Langenhuijsen Ellen

Het idee voor de stadskabelbaan ontstond tijdens een vakantie in Barcelona. “Piotr en ik waren al tijden bezig iets te bedenken voor de Ideeënvijver, een online platform waar inwoners van Eindhoven ideeën kunnen delen. Toen we de kabelbaan in de Spaanse stad zagen, wisten we het zeker. Dit moet in Eindhoven komen!”
Uniek kijkje in PSV-stadionPiotr Szczesniak (29) en Tim Kouthoofd (35) van Bygg Architecture begonnen al in het vliegtuig naar huis aan het ontwerp. De luchtbrug, zoals de twee uit Eindhoven het idee noemen, moet straks het centraal station in Eindhoven verbinden met Strijp-S. Maar het is ook mogelijk om halverwege de route tussenstops te creëren. Tim: “De route ligt bijvoorbeeld langs het Philips Station, je zou dus straks een unieke blik kunnen werpen op het speelveld.”
Volwaardig vervoersmiddelDe stadskabelbaan wordt als het aan de ontwerpers ligt zo’n 1,7 kilometer lang en het hoogste punt zal op 35 tot 40 meter in de lucht komen. Ook wil het tweetal meerdere gondels op de route. “De luchtbrug moet straks te gebruiken zijn als volwaardig vervoersmiddel. Zo kunnen mensen met bijvoorbeeld een OV-chipkaart zich door de lucht verplaatsen. Het moet sneller gaan dan wandelen, maar ook niet te gehaast. Mensen moeten vooral ook kunnen genieten.”
IdeeënvijverDe Ideeënvijver nodigt Eindhovenaren uit hun stad mooier, leuker, chiller en aantrekkelijker te maken. Heel de maand juli kunnen zij reageren op de vraag hoe zij het centrum en Strijp-S met elkaar zouden verbinden. Strijp-S en het centrum van Eindhoven zijn nu twee gescheiden werelden. Je loopt niet voor je lol van het centrum naar Strijp-S of andersom. Dan pak je de trein of de bus of je gaat rechtstreeks naar huis. Hier moet verandering in komen, aldus de bedenkers van de Ideeënvijver.
Er zijn twee prijzen. Je kunt winnen door het winnende idee in te dienen óf door zoveel en zo goed mogelijk bij te dragen aan de ideeën van anderen. Naast het Idee van Piotr en Tim, zijn er ook  andere ideeën te bekijken op de website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.