Criminele autoverhuurbedrijven: Van studiefinanciering naar zes auto's

14 juli 2016 om 21:23
nl
Tilburg heeft een prominente rol in het onderzoek naar criminele autoverhuurbedrijven. Naar zeven bedrijven in die stad heeft de politie onderzoek gedaan. De politie kwam de bedrijven op het spoor, omdat opviel dat er wel heel veel autoverhuurders in Tilburg zaten. “En dat terwijl het hier niet echt een toeristisch oord is”, vertelt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De politie Zeeland-West-Brabant deed de afgelopen maanden onderzoek naar autoverhuurbedrijven die zich mogelijk bezig houden met criminele activiteiten. Zo werden er bijvoorbeeld auto’s gevonden met speciale ruimtes waar drugs, wapens of geld in waren verstopt. Ook waren er autobedrijven puur en alleen op gericht om geld wit te wassen.
ZIE OOK: Brabantse autoverhuurbedrijven spelen grote rol in georganiseerde misdaad
Van studiefinanciering naar zes auto'sVeel van dit soort autoverhuurbedrijven zijn gevestigd in Tilburg. “Er zijn 34 geregistreerde autoverhuurbedrijven en nog eens 22 ongeregistreerde”, zegt Van Hooijdonk. Dat is volgens de politie wel erg veel voor een stad als Tilburg. “Het is geen Marbella of een ander toeristische trekpleister. Dus zoveel auto’s hoeven er niet verhuurd te worden.”
Maar er waren meer dingen die opvielen, waardoor de politie een onderzoek startte naar autoverhuurbedrijven. "We hielden bijvoorbeeld 's nachts auto's aan bij controle en dan bleken die steeds van een bepaald verhuurbedrijf te zijn, dan gaat er een belletje rinkelen”, legt hij uit.
“Of een jongen die eerst nog alleen leeft van studiefinanciering en ineens in zeer korte tijd zes auto’s op zijn naam heeft staan. Dat is gek”, zegt Van Hooijdonk. Dus werd dit bedrijf van een 19-jarige jongen uit Bergen op Zoom gecontroleerd.
Nog meer invallenDe meeste recente inval was donderdagmiddag in een loods naast een autoverhuurbedrijf in de Meirestraat in Roosendaal. Hier werden wat hennepafval en een automatisch vuurwapen gevonden. De 24-jarige huurder van de loods is de eigenaar van het verhuurbedrijf en is aangehouden.
Eerder deze week was er ook een inval in de Aphroditestraat in Tilburg. Hier werd hennep gevonden en is er een motor in beslag genomen. Bij twee andere bedrijven in Tilburg werden in totaal drie auto’s in beslag genomen.
De politie kondigt aan dat er vrijdag ook nog twee bedrijven worden gecontroleerd. Waar deze locaties zijn, is niet bekendgemaakt.
VergunningsplichtBurgemeester Noordanus van Tilburg is voor het invoeren van een vergunningsplicht. Ook zijn collega Paul Depla, burgemeester van Breda, en BOVAG-woordvoerder Paul de Waal zijn hier voor.
Depla wil een afwijkend kenteken voor huurauto's invoeren om de anonimiteit weg te nemen. Ook wil hij een meldingsplicht voor grote cash betalingen en een vergunningsplicht voor autoverhuurbedrijven. Nu kan iedereen een autoverhuurbedrijf beginnen. Dit laat hij aan de NOS weten.
"De georganiseerde criminaliteit kun je alleen maar aanpakken als je beseft dat de georganiseerde criminaliteit een professionele industrie is, die heel veel schakels kent. Als je de schakels ontregelt die ze gebruiken om de industrietak overeind te houden, dan win je daar misschien veel meer mee dan de kopstukken een paar jaar in de cel te zetten." aldus Depla.
Behoorlijk schrikkenVoor de BOVAG was het nieuws over de grote hoeveelheid criminele autoverhuurbedrijven in Brabant behoorlijk schrikken. “Natuurlijk zijn we op de hoogte van activiteiten die niet door de beugel kunnen. Maar dat er op zo’n grote schaal criminele activiteiten plaatsvinden, was ons niet bekend”, vertelt Paul de Waal van BOVAG. Hij wil met een keurmerk de goede van de slechte bedrijven onderscheiden en er voor zorgen dat de autoverhuurbedrijven niet allemaal in een kwaad daglicht komen te staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.