Eindhovenaar fietste 21.000 kilometer naar Rio de Janeiro

14 juli 2016 om 21:21
nl
Het was een megatocht. 21.000 kilometer fietste Mark Koelen door Midden- en Zuid-Amerika. Dat alles om tienduizend euro bij elkaar te fietsen voor het goede doel Estrela da Favela. Deze week kwam Koelen aan in Rio de Janeiro, zijn eindbestemming.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

“Het was zo hectisch. Ik weet al niet eens precies meer hoe lang ik al hier ben”, zegt de Eindhovenaar. “Mijn beste maatje stond me op te wachten toen ik aankwam. Toen hebben we wel een paar biertjes gepakt en zijn we op het strand gaan zitten.”
Eerst EuropaEerder fietste Koelen al twee maanden door Europa. De route ging toen van Eindhoven naar Olympia. “Het is toch een Olympische route he. Die wilde ik dus volgens. Daarom ben ik daarna via Londen naar Los Angeles te gaan, om vanaf daar dus naar Rio te fietsen.” Daar worden de Olympische Spelen deze zomer georganiseerd.
“Omdat het goede doel waarvoor ik fiets met sport en educatie te maken heeft, leek het me wel logisch om een Olympische tocht te maken”, legt Koelen uit. Het goede doel is dus Estrela de Favela, een Nederlands/Braziliaans initiatief dat zich inzet voor sport en educatie voor kinderen. Het project is vooral gericht op meisjes, die vaak de minste kansen hebben in deze sloppenwijken.
Koelen is bij dit project betrokken geraakt, nadat hij in 2011 heeft besloten om voor lange tijd naar Rio de Janeiro te gaan voor werk. "Die kids in Rio de Janeiro hebben me gegrepen", geeft hij aan.
Aangevallen door hondenGekke dingen maakte hij mee tijdens de maandenlange fietstocht. Hij werd regelmatig aangevallen en achtervolgd door waakhonden, sliep in tentjes, hangmatten en bij mensen thuis. “Je raakt er aan gewend. Dat klinkt raar, maar op een gegeven moment maak je zoveel dingen mee waar anderen vreemd van zouden opkijken, dat valt bijna niet meer op.”
Wat Koelen soms wel spannend vond waren de plekken waar hij sliep. “Dan hang je weer ergens je hangmat op en schiet je midden in de nacht wakker omdat er iemand naast je staat. Je leeft heel basaal, heel primair. Dan kom je soms ook in gekke situaties terecht.” Het gekste van alles? “Dat blijft toch het andere verkeer. Ze rijden echt als gekken, soms is het levensgevaarlijk daar.”
Op dit moment is Koelen nog niet bij zijn einddoel qua geld voor het goede doel. “We zitten nu over de zesduizend euro. Ik hoop wel echt dat we nog over de 10.000 komen.” Daarvoor kan men doneren op de website van Koelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.