'Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gespecialiseerd centrum voor prostaatkanker'

14 juli 2016 om 21:55
nl
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch wil samen met andere grote Nederlandse ziekenhuizen prostaatkankeroperaties concentreren in een beperkt aantal locaties. Samen met ziekenhuizen uit Rotterdam en Nijmegen worden na de zomer drie operatielocaties gerealiseerd, laat het ziekenhuis weten.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In die operatiekamers komen supergespecialiseerde urulogen te werken, die met behulp van robots beter moeten zijn in prostaatkankeroperaties. De drie operatielocaties moeten zo’n duizend patienten per jaar gaan behandelen.
Patienten blijven gewoon in hun eigen ziekenhuis onder behandeling, alleen de operatie zou in de toekomst plaats moeten vinden in de gespecialiseerde centra. Na de operatie zou de patient dan weer terug gaan naar het eigen ziekenhuis.
Goede resultaten uit DuitslandIn Duitsland wordt al langer gewerkt met dit soort gespecialiseerde behandelplaatsen. In bijvoorbeeld de Martini Klinik in Hamburg is al gebleken dat de concentratie van gespecialiseerde artsen heeft geleid tot betere resultaten van de kankerbehandeling. Daarnaast voorkomt het incontinentie en potentiestoornissen na de operatie.
In Nederland is de zorg nu nog te verspreid, vinden de ziekenhuizen. Door de zorg samen te voegen - en dus niet alle ziekenhuizen hun eigen operaties te laten uitvoeren - moet de kwaliteit van de behandelingen en operaties verbeteren. De ervaring uit Duitsland leert dat als een operatie vaker wordt uitgevoerd in een ziekenhuis, de resultaten ook sterk verbeteren.
Minder problemen na operatieIn de Hamburgse privékliniek krijgt 6,5 procent van de mensen incontinentieproblemen na een operatie, meldt de NOS. In de rest van de Duitse ziekenhuizen ligt dat op gemiddeld 43 procent.
De centra worden gelokaliseerd in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis en starten na de zomer van 2016.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.