'Nog nooit iemand van Al Waqf afgereisd voor jihad', reactie directeur op aankoop 'salafistenschool'

15 juli 2016 om 13:12
nl
In het gebouw dat de Eindhovense stichting Al Waqf begin deze maand kocht in Rotterdam komt geen reguliere salafistische school. Dat benadrukt directeur Nasr el Damanhoury van de stichting in het AD. Volgens hem wordt er meer gedacht aan het geven van cursussen Arabisch, koranlessen en het organiseren van conferenties 'zoals bij veel moskeëen'.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Nadat de aankoop van het gebouw bekend werd, ontstond een storm van kritiek. Volgens sommigen zou dit de opmaat naar jihadisme zijn. El Damanhoury, die voor de aankoop tekende, benadrukt in de krant dat 'nog nooit iemand van of via Al Waqf is afgereisd voor de jihad in Syrië'. Volgens hem is Al Waqf tegen jihadisme en tegen IS en moeten mensen die beweren dat Al Waqf oproept tot de jihad 'met bewijs komen'.
'Goed beleggingsobject'Volgens El Damanhoury werd het gebouw de stichting aangeboden en is het - omdat Al Waqf het geld daarvoor niet had - met behulp van investeerders uit Qatar gekocht als een 'goed beleggingsobject'.
Al Waqf zou vanuit het gebouw sociale projecten willen starten 'die ten goede komen van de buurt'.  Volgens El Damanhoury wil zijn stichting het gebouw 'zeker niet afkeren van de wijk'.
VraagtekensToch zetten sommige mensen daar vraagtekens bij. Al Waqf raakte eerder in opspraak omdat de stichting buitenlandse 'haatpredikers' naar Nederland zou hebben willen halen. Volgens de directeur waren de woorden van die sprekers echter uit de context gehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.