40.000 bijen maken speciale Van Abbe museumhoning in Eindhoven

15 juli 2016 om 14:32 • Aangepast 21 november 2020 om 08:55
nl
Het was flink zwoegen voor de 40.000 nieuwe, zoemende werkneemsters van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Vanaf volgende week is het werk van de duizenden bijen ook echt zichtbaar. Bezoekers kunnen dan in het museumcafé genieten van de eerste Van Abbe museumhoning.
Profielfoto van Langenhuijsen Ellen
Geschreven door
Langenhuijsen Ellen

Afgelopen weekend is de honing van de museumbijen geoogst. Zo’n tien kilo zal voor het eerst verwerkt worden in gerechten en drankjes.
Eigen honingHet is de eerste keer dat het Eindhovense museum gebruik kan maken van eigen honing. In samenwerking met BeeWare040 en proeftuin040 is er bij het museum een bijenkast neergezet. Samen met andere bedrijven maakt het Van Abbemuseum onderdeel uit van een netwerk van bijenkasten.
“Het gaat slecht met de bij in Nederland. We vinden het als museum belangrijk om mensen hiervan op de hoogte te brengen en houden. Zie het als een nieuw, educatief project”, legt Marleen Hartjes van het museum uit.
Veilig achter glasMarleen is zelf ook imker en is dan ook erg blij met de nieuwe werkneemsters. Bang voor de grote hoeveelheid bijen in het museum hoeven bezoekers niet te zijn. “Het leek ons geen goed idee de bijenkast bij de ingang te zetten. Daarom staat de bijenkast op het balkon bij het water. Van achter het glas hebben bezoekers dus goed zicht op de kasten.”
MuseumhoningDe honing van de bijen wordt nu voornamelijk gebruikt voor in het museumcafé. Maar dat er in de toekomst meer inzit, sluit Marleen niet uit. “Het is door het slechte weer van de afgelopen tijd een slecht bijenjaar, daarom beschikken we nu ook nog maar over tien kilo honing. Maar als we volgend jaar meer kunnen produceren, dan zie ik het ook wel zitten om onze eigen museumhoning te verkopen.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.