Tranen en applaus bij herdenking 298 slachtoffers van ramp met vlucht MH17 - Omroep Brabant

Tranen en applaus bij herdenking 298 slachtoffers van ramp met vlucht MH17

18 juli 2016 om 03:49
Vandaag staan we stil bij de 298 slachtoffers die om het leven kwamen bij de ramp met vlucht MH17. Twee jaar geleden ging rond tien voor half vier ‘s middags het radiocontact met het vliegtuig verloren. Vandaag denken we aan de Boeing 777 die boven Oost-Oekraïne met een BUK-raket werd neergeschoten. Een vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur, die duizenden levens voor eeuwig veranderde.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. Vijftig van hen kwamen uit Brabant. De ramp had een enorme impact. Velen kenden wel iemand die aan boord zat van het neergehaalde toestel. Familieleden, vrienden, buren, clubgenoten, kennissen.  
ZIE OOK: Brabant rouwt: 50 Brabanders in neergestort vliegtuig Oekraïne MH17
HerdenkingsbijeenkomstIn het dorp Vijfhuizen, bij Schiphol, zijn vanmiddag ongeveer achthonderd nabestaanden samengekomen om de slachtoffers, hun naasten, te herdenken. De bijeenkomst begon met beelden van een zonnebloemenveld en muziek.
Er werden gedichten voorgedragen. "Nu pas ervaren wij de glans, die jullie ons gaven. Zal ooit ons leven weer kunnen gaan glanzen - en stralen als in die tijd - dat jullie er waren - Laat de herinnering aan jullie - ons zo omgeven - opdat ons leven - weer iets van die glans krijgt van weleer."
Luid applaus en zoute tranenEr werd gezongen door een gospelkoor. Het kon rekenen op luid applaus. Een vrouw las - huilend - een gedicht voor dat ze heeft gemaakt ter nagedachtenis aan haar zusje.
De namen van alle 298 slachtoffers werden een voor een voorgelezen, in sommige gevallen door de eigen familieleden. Een moment waar veel emotie bij loskwam.
Minuut stilteRond tien voor halfvier - het moment dat het vliegtuig niet meer reageerde - werd een minuut stilte gehouden.
Op het scherm werden foto's getoond van slachtoffers. Het was zwaar voor aanwezigen. De vrolijke foto's zorgden dat sommigen het moeilijk kregen. Men hield elkaar vast, veegde een traan weg.
ZIE OOK: Een jaar na MH17: tijdlijn van een ramp en zijn nasleep in Brabant
VijfhuizenDe Stichting Vliegramp MH17 had ervoor gekozen om de herdenking dit jaar in Vijfhuizen te houden. Daar komen ook een herdenkingsbos en een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
In het bos worden 298 bomen geplant. Elke boom symboliseert een van de overledenen. De bomen worden geplant in de vorm van het zwarte herdenkingslint dat na de ramp het symbool van Stichting Vliegramp 2017 is geworden. Rondom het bos zal een krans van zonnebloemen worden geplant, de zonnebloemen die herinneren aan de rampplek.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...