Zeldzame zoetwaterkwal duikt op in 'schoon water' bij Chemie-Pack

18 juli 2016 om 15:06
nl
Natuurfotograaf Mark Oomens deed een wel heel bijzondere ontdekking in het water van De Roode Vaart bij Zevenbergen: de in Nederland zeldzame zoetwaterkwal. "Ik was met mijn vriendin aan het varen en die zag ze opeens."
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Het zijn dieren met voor Nederlandse maatstaven haast onmogelijke eisen. De belangrijkste eisen? De temperatuur moet voor een langere periode boven de 25 graden zijn en het water moet schoon zijn. Nu zou je vooral de laatste omstandigheid niet direct verwachten vlakbij het in 2011 afgebrande bedrijf Chemie-Pack, maar het water van de Roode Vaart bleek dus schoon genoeg.
Maar drie centimeter grootOomens wist de kwalletjes prachtig te fotograferen. "Als je er niet op let, ga je ze nooit zien. Ze zijn maar drie centimeter groot." Maar volgens de 24-jarige fotograaf uit Zevenbergen, waren ze met duizenden. "Ze komen schijnbaar allemaal aan de oppervlakte als het warm genoeg is. Toen we er eenmaal een hadden gespot, zagen we ze overal."
Mark en zijn vriendin zijn beiden bioloog en keken wel op van het kleine kwalletje. "Ik had er nog nooit van gehoord en mijn vriendin ook niet." Volgens boswachter Frans Kapteijns is dat ook niet zo vreemd. "Het is een heel bijzondere soort die dankzij hogere temperaturen ons land is binnengekomen. Nu zijn ze hier nog zeldzaam, maar ik denk dat we ze in de toekomst vaker gaan zien."
Water goed schoongemaaktDat dit kleine kwalletje zich zo thuis voelt in de Roode Vaart, lijkt er toch wel op te wijzen dat het schoonmaken van de insteekhaven na de enorme brand in 2011 goed is gedaan. Ook al heeft het dan veel geld gekost, bonus is dat de beestjes met hun doorzichtige lichaam, in combinatie met een flitser uitermate fotogeniek blijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.